Ledare

Det är barn som mördar och mördas

Ledare Artikeln publicerades
Våldsspiralen måste stoppas.
Foto:Johan Nilsson/TT
Våldsspiralen måste stoppas.

Det krävdes fem mord på 48 timmar för att reagera. Regeringen lovar att knäcka gängvåldet, men har vaknat alldeles för sent.

Dubbelmordet i Hallonbergen på morgonen den 7 mars blev starten på två mörka dygn i Stockholm. Samma kväll sköts en man till döds i förorten Alby. Och kvällen efter ännu ett dubbelmord, den gången i Kista.

Kriminaliteten håller på att ta över delar av våra storstäder.

I somras dödades en 8-årig pojke i samband med en granatattack mot en lägenhet i Biskopsgården. Han blev det andra barnet som miste livet i Göteborgs gängkrig, i juni 2015 dödades en fyraårig flicka i en bilbomb.

Ändå är gängvåldet allra grövst i Malmö. Förra måndagen sköts en 25-årig man med flera skott under eftermiddagsrusningen på centralt belägna Ystadvägen. Vittnen beskriver gärningsmannen som en tonåring. Dådet var den 18:e skottlossningen i Malmö sedan årsskiftet – vilket ger en skjutning var fjärde dag, ungefär lika ofta som det regnar.

Tröskeln för att använda dödligt våld i kriminella miljöer är lägre än någonsin. Och gängvåldet har inte kommit som en blixt från klar himmel. Öppen narkotikaförsäljning tilläts ta över torgen, medan S- och MP-regeringen under sina två första år fokuserade på att den generella brottsligheten minskar.

I veckan kallade statsminister Stefan Löfven in det nationella säkerhetspolitiska rådet som ett svar på gängvåldet. Men fredagens riksdagsdebatt om tryggheten i Sverige bekräftade att alla partier är sent ute. Inrikesminister Anders Ygeman (S) hänvisade ännu en gång till höjda straff för vapenbrott och projektet med jourdomstolar efter sommaren. Moderaternas Tomas Tobé lyfte åter kravet på 2 000 fler poliser.

Snabbare lagföring, skärpta straff och fler poliser är givna reaktioner från samhällets sida. Allianspartiernas löfte om 2000 nya poliser, som dessutom ska tjäna 4 000 kronor mer i månaden, tar dock flera år att få på plats.

”De kriminella skattar åt samhället”, konstaterar polischefen i Rinkeby, apropå bristen på konsekvenser vid allvarliga brott och straffrabatterna för kriminella under 21 år. Det är en dyster prognos. Fler barn kommer att mörda och mördas innan våldsspiralen bryts.