Ledare

Dags för kriskommission i Trelleborg

Ledare Artikeln publicerades
Ingen plats för gängverksamhet.
Foto:Sebastian Mårtensson
Ingen plats för gängverksamhet.

De som inte kan sköta sig har inte på biblioteken att göra. Trelleborg har inte råd att låta ungdomsgängen ta över.

Biblioteket är en plats för läsning och lågmält samtal. Högläsning kan förekomma, men då företrädesvis för små nyfikna barn och deras föräldrar. Om kvällen kan det bjudas in till kulturellt samkväm.

Det är så vi har vant oss vid att det ska vara. Tyvärr fungerar inte alla bibliotek så längre. I Trelleborg har man sedan i våras väktare på plats i biblioteket. Men inte ens det räcker för att hålla ordning. Ungdomsgängen räds inte en ensam väktare. De fortsätter att störa personalen och bråkar med varandra. Böcker och inredning förstörs. Till och med misshandel har förekommit.

I den märkliga debatt om vilken kultur som ska råda på biblioteken har det hävdats att det skulle vara klassförakt att kräva lugn och ro på biblioteken. "Ofta är kraven på det tysta biblioteket kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt." skrev Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm (S) i SvD 11/10.

Det är ett fullständigt horribelt påstående. Det motsatta gäller. Att tro att det skulle vara en fråga om ursprung eller klasstillhörighet att ha förmåga och vilja att uppföra sig ordentligt och följa grundläggande regler är klassförakt. Att bibliotek och skolor finansieras med skattepengar handlar just om att litteratur och utbildning ska göras tillgängligt för alla, oavsett bakgrund. Om något verkligt gott ska framhållas i den svenska demokratiska arbetarrörelsens tradition är det detta. Genom att sköta sig och göra sin plikt kan man också ställa krav.

Att medborgare skräms från att komma till biblioteket, att personalen inte känner sig trygg och att man måste försämra servicen för besökarna för att hålla ungdomarna borta är genuint illa. Att pengar i bibliotekets budget går till väktare, att toaletter stängs av och tillgång till Wifi dras in för att göra det offentliga rummet mindre lockande är inget annat än absurt.

Om det någon gång är rätt att kräva att hårdhandskarna tas fram är det i sådana här lägen. Det handlar inte om populism utan om att värna vanligt folkvett.

I det akuta läget måste polisen ha kontroll på och splittra gängen. På biblioteken, på tågstationen eller på Valen har gängen inget att göra, så länge de inte kan sköta sig. Men risken är förstås att problemen då flyttar från en plats till en annan, med polisen på ständig efterkälke.

Därför krävs också andra, mer radikala åtgärder.

Oavsett om det handlar om ungdomar med föräldrar i Trelleborg eller ungdomar som kommun och stat har tagit på sig ansvaret för, är det uppenbart att det krävs kontroll och sysselsättning – även på eftermiddagarna.

De unga som tar emot ekonomiskt stöd från samhället och ändå inte sköter sig måste mötas av motkrav. Om det handlar om att sätta ungdomarna i enklare arbeten, som renhållning av staden, eller om andra aktiviteter under kontroll av auktoriteter spelar mindre roll.

Detta ska också sättas i sammanhanget med skjutningar och annan grov brottslighet i Trelleborg. Narkotikan är alltid med som en central kugge.

Om kommun och andra myndigheter inte får ordning på kriminalitet och gängbildningar kan ingen förvänta sig annat än att medborgarna fortsätter att protestera vi valurnan. Trelleborgspolitikerna borde redan veta.

Tillsätt en kommunal kriskommission för att vända detta medan tid är. Trelleborgs rykte och framtida potential står på spel. Den här situationen går inte att bygga bort med nya höga hus.