Kultur

Nu har jag tippat Nobel för sista gången

Krönika Artikeln publicerades
Sara Danius i den berömda dörren.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Sara Danius i den berömda dörren.

Svenska Akademiens Nobelval är nog inte det ressällskap ut i världen jag söker.

En gång har jag gissat rätt, när Elfriede Jelinek 2004 fick Nobelpriset. Och till min stolta lycka framförde jag dessutom mitt tips i Radio Kristianstad några timmar innan beskedet kom.

Men sedan, inte ens i närheten. Den här gången argumenterade jag för varannan damernas, och dessutom en kvinnlig författare utanför Europa. Vad fick vi? En brittisk man.

Jag var på plats för ett lokalt Nobelmingel, och när bibliotekets personal direkt efter beskedet plockade fram hans böcker kände jag plötsligt igen ett av omslagen, den fina nostalgiska novellsamlingen ”Nocturnes”, som i underrubriken sägs berätta om musik och skymning, två saker som jag uppskattar i livet.

Att läsa vissa författare första gången är för mig ibland som förälskelse, den där obetalbara känslan av att en vill veta mer, lära känna dessa världar än bättre. Och så letar jag fram äldre böcker eller väntar spänt på nästa möte.

Så var inte mitt första möte med Ishiguro, efter att nu ha läst och hört mer om honom borde jag kanske väcka liv i vår relation? Men samtidigt, när jag blickar ut i världen finns det så oerhört många författare jag hellre ser som mitt ressällskap.

Det är bland det bästa med litteratur; att den gör min värld större. Gör Akademiens val det? Jag börjar bli tveksam.

Men en sak är definitivt säker; nu är det sluttippat på Nobelvinnare. Bättre att läsa.