Kultur och Nöjen

Trelleborgsband tog sig till final

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Trelleborg ägde Skånefinalen av "Musik direkt" på Mejeriet i Lund i söndags. Två av tre band som gick vidare till final var från Trelleborg - det tredje hette Trellis.

Nu var inte "Trellis" från Trelleborg utan från Veberöd. Men ändå. Framgången var total för de båda Trelleborgsbanden Alley Girl och Phylatterion, som åkt gemensamt i buss till söndagens Skånefinal.

– En sjuk lättnad, beskriver Jonathan Sjöberg, sångare och gitarrist i Alley Girl. När man står där och väntar och juryn kommer upp på scenen får man en klump i magen. Det blir alltid lite nervöst!

Transportfordon är inte det enda de två banden delar. De har också samma replokal på Gasverket, och samma trummis i Elias Andersson.

– Det är ont om bra trummisar i Trelleborg, förklarar Jonathan.

Båda banden hade tio minuter på sig att visa framfötterna, och det gjorde de. Trion Phylatterion, vars stil är progressiv, bluesinfluerad rock, fick omdömet "Ösigt, svängigt och skickligt framför ni originella och välskrivna låtar med mycket känsla."

Medan Alley Girl, som kallar sin lite punkigare stil för easycore, fick omdömet "Poppigt, hittigt och färdigt för både radio och klubbscener. Riktiga glädjespridare!"

– Klara för radio och klubbar? Ja, det tycker jag väl, säger en smickrad Jonathan Sjöberg.

– Det känns som att vi har tagit stora steg framåt på sistone. Gjort misstag som man lärt sig av. Och många spelningar så dåliga att man bara velat lägga av. Men alla har sådana spelningar ibland!

Phylatterion har faktiskt varit i riksfinalen för Musik direkt förut; för två år sedan, då finalen hölls i Uddevalla.

Båda banden kan avnjutas på Myspace, och Alley Girl klev dessutom helt nyligen in på Spotify, med låten "Where Are You?" från samlingsplattan Oh! Shit Records Volume One.

Närmaste planerna för Alley Girl nu är att spela in en ny låt som det ska göras en video till – och en spelning på Parken i Trelleborg på lördag, tillsammans med Anywhere But Here.

Finalen i Musik direkt sker i Jönköping över pingsthelgen 17-20 maj. Fyra dagar av musik och workshops, där ett 20-tal akter från hela landet gör upp. Vilket pris som hägrar är inte klart, men det brukar handla om turné- och festivalspelningar för det vinnande bandet, både inom- och utomlands.