Kultur och Nöjen

Polarpriset till Simon och Yo-Yo Ma

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Den amerikanske singer-songwritern Paul Simon och den kinesisk-amerikanske cellisten Yo-Yo Ma är 2012 års mottagare av Polarpriset. Det tillkännagavs i Stadshuset i Stockholm under tisdagsförmiddagen.

Valet av Paul Simon motiveras med att "ingen annan har gjort sig mer förtjänt av epitetet 'world class songwriter'. Under fem decennier har Paul Simon byggt broar över inte bara 'troubled waters' utan över hela oceaner genom att musikaliskt förena olika kontinenter".

– Det är ett jättebra val, Paul Simon har varit en av giganterna inom populärmusiken de senaste 50 åren, säger radioprofilen och musikkännaren Stefan Wermelin och förklarar varför:

– Det beror framför allt på hans musikalitet och noggrannhet, här ska jävlar i mig inte slarvas, inspelningarna har tagit lång tid och varit påkostade och han har haft en massa musikaliska idéer som han har genomfört ordentligt.

Den flerfaldigt Grammybelönade artisten, som fyllde 70 år i höstas, är kanske mest känd för sitt arbete i duon Simon and Garfunkel med låtar som "Bridge over troubled water", "Mrs Robinson" och "Sounds of silence". Från Simons solokarriär går det att lyfta fram 1986 års "Graceland" med låtar som "You can call me Al" och "The boy in the bubble".

"Ledande cellist"
Yo-Yo Ma lyfts fram som "vår tids ledande cellist" med förmågan att förena människor över hela världen. Den 56-årige kinesisk-amerikanen är kanske främst känd för sina tolkningar av Bachs cellosviter men har även gett sig på barockverk, tango, bluegrass och filmmusik ("Crouching tiger, hidden dragon").

Paul Simon och Yo-Yo Ma får ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 28 augusti. Dessutom kommer bägge att bjuda på konserter i Sverige i sommar. Yo-Yo Ma uppträder med Kungliga Filharmonikerna i Stockholms konserthus den 25 augusti. Sedan tidigare är det känt att Paul Simon tillsammans med Ladysmith Black Mambazo framför "Graceland" i Globen i Stockholm den 22 juli.

Polarpriset instiftades 1989 av Abbas manager och skivbolagsdirektören Stikkan Anderson. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare.

Förra året gick priset till Patti Smith och Kronos Quartet.