Kultur och Nöjen

Kulturkrock ska ge ringar på vattnet

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

En ljudlig kulturkrock ska spränga ljudvallen på Parken i Trelleborg i oktober. En lokalbandsgala som gör anspråk på att ge ringar på vattnet genom hela stans kulturliv.

TRELLEBORG. Evenemanget, inbokat till Parken i Trelleborg den 10 oktober, ämnar lyckas där Trelleborg Music Festival så snöpligen misslyckades. Man styr undan från den evenemangstäta sommaren, gör sig oberoende av vädret genom att hållas inomhus och håller entrén fri.

– Vi står inte och faller med vädret, och vi står inte och faller med ekonomin, försäkrar Peter Kronström från eventföretaget En krona, initiativtagare tillsammans med fotografen Peter Löfqvist från sajten vavade.se.

Även Parken, musikföreningen Riffet och på ett litet hörn Trelleborgs Allehanda är med och sjösätter Kulturkrocken, som de inblandade hoppas ska kunna bli fröet till något återkommande.

Fem grupper, allesammans rutinerade rockband med inarbetad publik i och kring Trelleborg, drar sitt strå till stacken genom att spela gratis. Kostnader blir det förstås ändå, men dem har arrangörerna nu tänkt ge sig ut och ragga kulturintresserade sponsorer för.

– Alla tillfällen man har att spela sin egen musik för en publik är guld värda, resonerar Mats Olsson från trion Turning Leaf.

– Men även coverband kan få en chans att hitta en större publik, inflikar Johan Widerberg från Lovehandles, ett annat av de inblandade banden.

Ett tillfälle att nå publik – och för den livemusikälskande publiken att få en skön kväll – är dock inte det allra finaste i kråksången. Det eventuella överskottet från galan den 10 oktober är tänkt att återföras till Trelleborgs kulturliv i form av ett slags informellt kulturbidrag.

– Inte som något sorts stipendium till personer eller grupper, utan mera åt organisationer som jobbar ungdomsinriktat, förklarar Peter Löfqvist, som nämner UKM (Ung Kultur Möts) eller Nattvandrarna som tänkbara mottagare.

– Att sätta något mål är jättesvårt, men runt 10 000 kronor vill vi i alla fall ha att kunna dela ut, tillägger Peter.

Underförstått finns här en viss kritik mot Trelleborgs sömniga kulturliv. Rockbanden talar drömskt om livligare tider på 80-talet, och på 90-talet när Klubb Allan både gav lokala band en scen och drog in influenser utifrån.

Nu hoppas Kulturkrocken på bra respons, och en hejdundrande rockfest.

– Folk kan i alla fall inte gnälla på biljettpriset, säger Peter kronström förhoppningsfullt.