Kultur och Nöjen

Joachim möter Jussi

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

"Jussi betyder allt", säger tenoren Joachim Bäckström, som i dagarna skivdebuterar som solist på en platta med sånger ur Jussi Björlings repertoar.

På plattan "Nordic Light" varvar Hemvärnets Musikkår i Lund orkesterverk ur den romantiska traditionen med sånger ur samma ådra. Alla hörde de till den oförliknelige Jussi Björlings (1911-1960) repertoar. I rollen som Jussi: Joachim Bäckström, Trelleborgstenoren som på sistone anlitats flitigt av Malmö Opera.

Orkestern dirigeras på inspelningarna dessutom av en annan Trelleborgskändis. Nämligen Jörgen Flink, till vardags kulturchef i Trelleborg och dirigent för Trelleborgs Musikkår.

Joachim Bäckström är särskilt glad över att ha fått chansen, inte bara för att det innebär hans skivdebut som solist. Utan också för att Jussi Björling betytt så mycket för honom personligen.

– Jussi betyder allt! utbrister Joachim halvt på skämt, halvt på allvar.

– Han är i alla fall en viktig anledning till att jag började sjunga över huvud taget. Exakt hur jag kom in på det minns jag inte, men jag började lyssna på och härma hans inspelningar.

Kanske blev Jussi den stora förebilden för att Joachim, som han själv beskriver det, är "lite patriotiskt lagd." Det är inte för inte som han har jobbat inom försvaret, och spelat en hel del både svensk och nordisk musik som valthornist i olika musikkårer.

På "Nordic Light" får Joachim ge sig i kast med tio av Jussis paradnummer i nya arrangemang av Jörgen Flink. Från "Jungfrun under lind" och "Land du välsignade" till den kanske mest kända, "Till havs." En utmaning för vilken operasångare som helst.

– Men jag kan aldrig göra det bättre än han, medger Joachim Bäckström. Men det var heller inte målet. För mig var det att få dokumenterat min egen röst, och var jag står i dag.

– Många uppskattar ju de här Jussibitarna, så det finns säkert en publik. Men Jussi är Jussi, och honom kommer ingen att överträffa. Okej, det kommer säkert någon som är lika bra. Någon gång under de närmaste tusen åren.