Kultur och Nöjen

Flickidol med planer

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Han har inte hunnit bli nervös inför melodifesten i Düsseldorf än, men planerna för framtiden är i full gång. "Melodifestivalen ska bara vara en liten del av min karriär", säger Eric Saade. Den 30 mars kommer flickidolen till Trelleborg som en del av sin signeringsturné.

Eric Saade ringer upp mig en halvtimme efter utsatt tid. Artigt, och på bred skånska, ber han om ursäkt för att han låtit mig vänta. Och vad gör en liten försening, med tanke på hur hans schema måste se ut just nu?

– Jag håller på att göra klart mitt andra album, jag repar och har en massa möten, säger Eric Saade. Som genast blir förlåten.

Efter vinsten i Melodifestivalen går Eric upp i andra deltävlingen inför Eurovision Song Contest den 12 maj. Men nervositeten har inte hunnit ikapp med honom än.

– Det är för tidigt att bli nervös tycker jag. Det är nog först när man sätter foten på planet till Tyskland som jag kommer att bli nervös.

Eric Saade åker på en kort signeringsturné innan Eurovisioncirkusen drar igång. 30 mars framträder han på Valens köpcenter.

– Jag ville helt enkelt ut och träffa fansen, säger Saade.

– Det kommer att bli tre låtar jag framför, efter det ska jag sitta och signera skivor, träffa och prata med så många fans som möjligt, tacka alla dem som röstade på mig.

Eric har inte kollat upp konkurrensen i Düsseldorf än, och det tänker han inte göra heller:

– Jag tror det är bäst att fokusera på annat än vem man tävlar mot, jag vill inte att det ska distrahera mig, säger han. Men han hoppas på att vinna publiken.

– Musik är en sådan smaksak, man kan aldrig säga att man är bäst på musik och man kan aldrig veta vad publiken kommer gilla. Det är snarare vad de kommer gilla i år, nu kör jag på en stark poplåt och så får vi hoppas att de gillar det, säger han.

Så varför valde han att delta för andra året i rad?

– Jag vill göra Melodifestivalen som en samlad grej bara.Melodifestivalen ska bara vara en liten del av min karriär, och jag är ju bara i början av min. Jag har en bra låt att jobba med och det kändes som rätt sak att göra nu helt enkelt, säger han.

Tävlingen ser han lite som en språngbräda i karriären.

– Mitt mål är att min musik ska nå ut över hela världen, nu främst i Europa, säger han.

– För mig handlar det inte så mycket om tävlingen, utan om att få köra sin grej och nå ut till så många som möjligt. Tävlingen i sig är inte så viktig för mig.

Eric Saade har blivit nästan synonym med flickidol här i Sverige. Men det är inget negativt, enligt honom själv.

– Jag tror att det finns två sidor av det. Tjejfans är den mest tacksamma publiken man kan spela för. De vågar mer, dansar mer och sjunger med på konserter, de visar ett sådant otroligt stöd för en, säger han.

– Det blir ju lite så också, att om man är en kille som sjunger och dansar så får man automatiskt stämpel som flickidol. Men som artist så vill man ju ha en så bred publik som möjligt, jag vill att alla från 2-åringar till 72-åringar ska gilla det jag gör, avslutar han.

Om Trelleborg vet Eric Saade inte så mycket.

- Jag känner till TFF! Men inte så mycket mer än det. Jag vet att Trelleborg ligger i Skåne, och då gillar jag det!