Kultur & Nöje

Han fängslas av hur sårbar människan är

Trelleborg Artikeln publicerades
De stora skulpturerna i papier maché-teknik, fast med juteväv i stället för papper, är ett nytt sätt att jobba för Gert Germeraad.
Foto:Tomas Nyberg
De stora skulpturerna i papier maché-teknik, fast med juteväv i stället för papper, är ett nytt sätt att jobba för Gert Germeraad.

Musik är en viktig inspirationskälla till Gert Germeraads skapande. Det inser den som kan sin psalmbok. Titeln till hans utställning på Trelleborgs museum är nämligen hämtad från psalm 103.

Den kommande utställningen, där skulpturer varvas med teckningar och målningar, har fått namnet ”Människans dagar”. Titeln är hämtad från en psalm som Gert Germeraad brukar sjunga tillsammans med sin kör.

– Den heter ”Människans dagar är som gräset” och handlar om att livet är kort. Den tar upp frågor som hur vi ska bete oss mot varandra och vad ska vi göra av tiden vi har, förklarar Gert Germeraad.

Han har under flera års tid arbetat med temat människans sårbarhet och genom olika infallsvinklar tagit sig an ämnet. Med den aktuella utställningen fortsätter Gert Germeraad det arbetet, den här gången genom att porträttera krigsoffer under första världskriget.

– Det fanns människor som skadades allvarligt men trots det överlevde. De var blinda eller hade bortsprängda käkar, men de klarade sig, säger konstnären.

Han har avbildat dessa män dels i keramik, vilket är en av hans vanliga arbetsmetoder, dels i en papier maché-teknik med juteväv.

– Jag har byggt en stomme av hönsnät och sedan jobbat med tapetklister och juteväv, beskriver Gert Germeraad.

Krigsoffren fångade hans intresse för att de väcker frågor om hur vi beter oss mot varandra, under krig såväl som i livet som helhet.

– Om jag står mitt emot en annan människa, vem är då viktigast? Han eller jag?

Materialet till utställningen är nyproducerat, men Gert Germeraad beskriver hur han jobbat med konceptet för ”Människans dagar” under en lång tid, nästan alltid med någon form av musik som inspiration.

– När jag jobbar är musiken viktig för att komma i stämning. Oftast blir det modern konstmusik, säger han.

Vid vernissagen kommer det också att bli musik, men då i form av psalmer och någon Povel-låt. Allt på temat ”livet är kort” och allt framfört av Gert Germeraads kör Trekvart under ledning av Ulrika Faijermo.

Gert Germeraad är född och uppvuxen i Holland. Innan han tog klivet in i konstnärsyrket jobbade han på ett sjukhuslaboratorium.

– Jag trivdes inte där, i det repetitiva och instängda. Vi gjorde samma sak varje dag och lyssnade på samma tråkiga radio medan vi gjorde det, beskriver han.

När han blev sjuk tog han steget och började experimentera med konst, först genom teckning och senare keramik. Det är också keramiken Gert Germeraad har att tacka för att han hamnade i Sverige.

– Jag mötte min fru, som är en svensk konstnär, i en keramikverkstad i Holland. I dag bor vi i Eljaröd utanför Brösarp.

Även om det är första gången Gert Germeraad har en utställning på Trelleborgs museum har det gått att se verk av honom där även innan. Gert Germeraad har nämligen varit med och skapat skulpturer till den permanenta utställningen Öga mot öga.

– Jag har bland annat gjort ett par fötter åt en av Skateholmarna. Det var det konstigaste uppdraget jag fått, säger han och skrattar.

Vernissage för ”Människans dagar” är på lördag klockan 13. Utställningen visas sedan till och med den 22 november.