Kultur & Nöje

Deprimerande men viktigt om den globala textilindustrin

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom.
Foto:Tobias Andersson Åkerblom
Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom.

Resan går från Borås till Burma. Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerbloms kritiska reportagebok avslöjar vad som sker på den globala textilhandelns bakgårdar. Det är en i högsta grad deprimerande berättelse.

Modeslavar

– den globala jakten på billigare kläder

Författare: Moa Kärnstrand & Tobias Andersson Åkerblom

Förlag: Leopard Förlag

Egentligen är det inget som förvånar. Det sker så att säga inget nytt under kjolen, om ett dåligt skämt tillåts i ett sådant här allvarligt sammanhang. Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom gör en klassisk granskning av en bransch som har granskats många gånger förut. ”Modeslavar”, som deras bok – som för övrigt är deras första – heter, sätter ett finger i ögat på en textilindustri som trots att man utåt säger sig arbeta för både bättre arbetsvillkor och miljön, har en byk som sannerligen behöver tvättas. Igen och igen och igen. Det verkar som om de aldrig lär sig. Eller vi för den delen.

Det kallas greenwashing. Stora svenska företag som Gina Tricot, H & M och Blåkläder har alla etiska koder och lovvärda projekt som man säger sig följa och gärna lyfter fram, men under en fernissa av miljötänkande, hållbar utveckling och mänskliga rättigheter finns en annan verklighet som man bara kan se om man är på plats och undersöker förhållandena nära. Det gör Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom. Reportaget tog två och ett halvt år att göra och utgör ett utmärkt exempel på en numera utdöende skrivgenre: den långsamma journalistiken.

Svaret på frågan om varför kläderna vi handlar är så billiga stavas mänskligt lidande. ”Modeslavar” är därvidlag en deprimerande bok att läsa på många sätt. Intervjuerna med arbetarna i Bangladesh, Burma, Vietnam och Kina gör ont att läsa. Desto angelägnare att ändå göra det. Det här är viktigt.