Kristianstad

Wifi på Öresundstågen under 2020

Kristianstad Artikeln publicerades
I slutet av 2020 väntas alla Öresundståg vara utrustade med trådlöst internet igen.
Foto: Tomas Löwemo
I slutet av 2020 väntas alla Öresundståg vara utrustade med trådlöst internet igen.

Snart blir det dags för trådlöst internet på Öresundstågen igen. Det planeras att införas successivt från hösten och vara klart till utgången av 2020.

Trådlöst internet (wifi) ombord på Öresundstågen har varit ett sorgebarn. Den teknik som installerades 2012 fungerade inte ordentligt och stängdes ner helt under 2017. Sedan dess har Skånetrafiken utrett och analyserat vad man ska ha i stället.

Nu finns en lösning på gång. Det handlar om att danska DSB gör en upphandling för ”online på rejsen” (OPR) som innebär att samtliga DSB:s tåg utrustas med internet ombord. Detta anses även vara en lösning som är mest kostnadseffektiv för Öresundstågen.

– DSB gör en upphandling som vi hänger på i västenliga delar. Vi vinner mest tid på det, förklarar Magnus Andersson, affärschef drift & fordon på Skånetrafiken.

Därför finns nu ett förslag till kollektivtrafiknämndens möte på måndag, om att investera 24 miljoner kronor i wifi på Öresundstågen. Fem miljoner kommer att användas under 2019, och 19 miljoner under 2020.

Om förslaget går igenom görs en pilotinstallation under hösten 2019 i några tåg, och utrustning av övriga tåg beräknas vara klart under 2020.

– Vi väntar på ytterligare någon offert, men vår ambition är att vara i princip färdiga 2020 om allt håller. Det blir en successiv installation fordon för fordon, och samtidigt öppnas det för våra kunder. Vi hoppas att majoriteten har utrustningen klar då.

Pågatågen berörs inte, då nätverket där ska vara fungerande. Hur stor bandbredd det blir i Öresundstågen är oklart, men det kommer att finnas vissa begränsningar.

– Men det ska vara fullt tillräckligt för att kunna jobba och hantera sociala medier, säger Magnus Andersson.