Insändare

"Vi fortsätter jobba för solidaritet"

Insändare Artikeln publicerades

Svar till Bertil Tomelius (M) (den 3 juli).

Trelleborg går nu full fart back. Det kallar M framåtskridande.

Bertil Tomelius (M), hänvisar som bevis för att det skulle gå bättre för Trelleborgs kommun under moderat ledning till en artikel i tidsskriften Fokus, som ägs av näringslivet, och till ett morgonprogram i tv.

Vid ett närmare skärskådande av denna bevisföring inses omedelbart att Moderaterna bara ser till siffror i budgeten, och inte alls bryr sig om hur exempellöst stora nerskärningar påverkar vanliga människors situation.

Vilka förbättringar skulle det vara fråga om? Att stämpla de vårdbehövande som fuskare, friskskriva dem utan vård, att slå till med alla möjliga sorts nermonteringar av välfärden, att med dessa pengar förverkliga sina skattesänkningar för de allra högst avlönade.

Kallar Du det framåtskridande?

Du skriver om ett förbättrat företagsklimat. Är det inte istället så att de sista årens nyliberalism har orsakat den stora efterkrigskrisen? Det anser världens ledare, som nu därför vill begränsa kapitalets rörlighet. Det måste finnas ett ansvar någon stans i hierarkierna.

Nästa valrörelse blir väldigt intressant när alliansen ska träffa väljarna. Trelleborg har i minnet vad alliansen lovade under valrörelsen 2006. Allt skulle bli bättre… Men för vem?

Ni välbesuttna Moderater jublar tydligen över alla nedskärningar som drabbar vanliga människor. Men vad har de övriga i alliansen här att jubla över? Ska exempelvis SPI jubla över Salamaten och pensionernas försämring över hela linjen? Vi minns hur Per Grönlund och Birgitta Svensson (KD) pratade i nämnden och i strategigruppen om hur viktigt det var att laga maten på plats, och gemenskapens, smakens och luktens betydelse för att trivas, under vår tid i makten. När SPI väl kom till makten gick det bra med den torftiga och smaklösa fjärrtransporterade Salamaten.

Du påstår att besparningar på 1, 8 procent slår lika för alla, de som inte har och de som har. Kostnaderna för socialbistånd och behovet av nya insatser inom arbets- och försörjningsenheten ökar ju nu lavinartat vilket mycket klart visar att det är fråga om motsatsen. Kalla inte det framåtskridande. Vi har inte bara ett ansvar mot de lagar som Ditt parti stiftar utan även mot de många därigenom i kristider nu drabbade innevånarna.

Till Fagerängen och Köpingeskolan och ungdomsverksamhet fanns inga pengar, men för att flytta museet fanns miljoner och åter miljoner. Och vi har inte sett sluträkningen än, den lanseras i små portioner åt gången.

Lärarna på SFI, vad har de att jubla över? Elevernas möjligheter att förbättra sina betyg efter 9:an har tagits bort. Och alla föräldrar i Trelleborg som nu ska börja betala stora pengar för skolmaten, har de något att jubla över. Moderaternas filosofi är att för de som har gott om pengar är det inga problem, och de som inte har får skylla sig själva. Precis som ni alltid tyckt.

Så här går det att fortsätta på område efter område i kommunen. Arbets- och försörjningsenheten har man stympat med chefen under kommunstyrelsen och personal inom Individ- och familjenämnden. Den börjar likna en zombie som organisation.

När det gäller miljöarbetet så är det en fråga om en långsiktig och tvärpolitisk satsning i Trelleborg, precis som tidigare, och en aktiv aktör är bland annat vår Sten Björk, Arbetarekommunens ordförande.

Alliansens politik, att slå sönder välfärdsstaten genom att ta bort skyddsnäten, gör Sverige mindre och mindre. De enorma besparningar som genomförs orsakar nu att Sverige blir ett samhälle med stora motsättningar mellan de fattiga och de rika, till en så kallad tredje dels samhälle. Dessutom stannar hjulen.

Glöm inte att 2002 till 2006 var Moderaterna också med och styrde.

Om Du har svårt att lyssna på oss Socialdemokrater, lyssna lite på de Moderater som är tveksamma till er nedskärningshysteri. Jag tycker att deras ställningstaganden är mer baserade på verkligheten och att de i likhet med oss för en långsiktigare helhetspolitik för trelleborgaren än din och Ulf Bingsgårds väldigt kortsiktiga konfrontationsmodell.

Vi Socialdemokrater kommer att jobba för fortsatt solidaritet, och för att hålla så många som går i fortsatt sysselsättning. Det ger oss alla ett kvalitativt bättre samhälle.