Insändare

Stoppa Centerns förslag om arbetsrätten

Insändare Artikeln publicerades
Skribenten tycker inte att politiker ska lägga sig i arbetsrätten.
Foto: Jessica Gow/TT
Skribenten tycker inte att politiker ska lägga sig i arbetsrätten.

Parterna på arbetsmarknaden är experter på att lösa problem som uppkommer här. Avtal, varsel om arbetsbrist med mera. Den lagstiftning som finns på området fungerar väl och har gjort så länge, med mindre ändringar. Parterna är pragmatiska och kommer fram till bra beslut för både arbetstagare och arbetsgivare, i samförstånd.

De är beroende av varandra och måste till slut dra åt samma håll för verksamhetens bästa, sluter avtal och kör stärkta vidare. Lite gnäll om procentsatser och mindre problem på arbetsmarknaden hör till dessa förhandlingar, för att få alla att känna sig nöjda.

Något de inte är i behov av är klåfingriga politiker i synnerhet Centern. De verkar vilja med laghjälp "förslava" arbetsmarknaden?

Med för arbetstagarna dåliga villkor, särskilt när det gäller lagen om anställningsskydd LAS, som till exempel uppsägning utan saklig grund och löner som ingen kan leva ett normalt liv på, utan att söka andra bidrag.

Låt parterna på arbetsmarknaden fortsätta att vara framgångsrika tillsammans. Konflikter dem emellan är därför sällsynta, de har förmågan att samarbeta för verksamheten och landets bästa. Vilket jag inte kan säga om dagens politiker, som inte kan klara av ett demokratiskt valresultat och bilda en regering.

Det finns säkert politiker och andra, som har fler akademiska poäng i arbetsmarknadsteknik än vad jag har. Men det verkar inte som de kommer till tals i pågående regeringsbildning.

Så stoppa Centerns förslag om arbetsrätten, de är en mardröm för arbetstagare, de söker billig arbetskraft och att kunna avskeda utan saklig grund, när det passar. Arbetsgivarna och arbetstagarna efterfrågar inte Centerns dåliga "lösningar”, de löser sina avtal utan politisk klåfingrighet år efter år! Det blir bäst så.

Åke Larsson

politiskt obunden