Annons
Insändare

När sanden blir till guld

När kan sanden bli till guld och inte tvärtom?
Insändare • Publicerad 25 september 2014
Vid Skåre finns en av sydkustens finaste stränder, skriver Nils Christensson. Foto: Tomas Nyberg
Vid Skåre finns en av sydkustens finaste stränder, skriver Nils Christensson. Foto: Tomas NybergFoto: Tomas Nyberg

Jo, när Trelleborgs kommun inser att vid Skåre finns en av sydkustens finaste stränder och ett fiskeläge som är en turistattraktion i sig själv. Denna kust med ett kommande marinreservat, utformat på rätt sätt, har en utvecklingspotential som med ökad turism kan göra sanden till guld. Men då måste kommunen, likt guldruschens dagar, dra västerut, och inte bara snegla österut, mot Smygehamn.

Här väster om golfbanan finns Trelleborgs mest underbara kust. Meningen är att det skall sättas upp en fågelskådarplats på den gamla fotbollsplanen och att det skall bli en stig ner mot havet. Detta för det marina reservatets verksamhet. Men man kan också anlägga en brygga så att skoleleverna kan förkovra sig i naturkunskap. Och det skulle kunna arrangeras en snorkelled. Även om det råder strandskydd på platsen så finns möjligheter att begära tillstånd för att sätta upp en mindre brygga. Man kunde också göra ett häng där praktnejlikan växer och på så vis skydda denna.

Annons

Det marina reservatet vill ta i anspråk hela fotbollsplanen, men det innebär lagar och förordningar som kan vara till skada för allmänheten. Men med lagom och rätt utnyttjande kan den gamla fotbollsplanen bli en tillgång för Trelleborgs kommun. Det gäller bara att marknadsföra det hela på ett positivt sätt.

Här skulle kunna vara olika evenemang allt efter årstiderna. Såsom musikgalor, fågelskådarkurser och olika tävlingar som platsar där. Allt för att få turister och naturligtvis trelleborgare att bli intresserade av det unika området. Det är sådant som kan ge klirr i den kommunala kassan.

Marknadsför strandpromenaden till Skåre hamn. Denna promenad ger den finaste utsikten över det vida havet. Och Skåre har en hamn som nästan aldrig behöver stängas för att den proppas full med tång - till skillnad mot Smygehamn. Här på Skåre kunde man göra ett miniatyr-Smygehamn. Med en större kiosk och kanske en liten pub som hade fungerat både för de som bor här och de som kommer seglande och lägger till i hamnen. Många frågar efter en kiosk med diverse materbjudanden. För det finns ingen snabb fungerande bussförbindelse till Trelleborg, bussarna går så sällan att de i princip inte finns. Har själv fått köra in ett flertal turister till staden för att de skulle kunna handla.

Smyge köpmannamagasin har blivit ett uppskattat turistmål och ett bra varumärke för Trelleborg. Men Skåre, Magiarp och Skåre hamn kan också bli ett attraktivt turistmål. Fast då måste man också satsa på Trelleborgs västra del. Alla turister beundrar stranden vid Skansarnas badplats, där det finns en naturvänlig och lugn miljö. Man undrar över varför det inte finns mer av serviceinriktade ting.

Det märks också att fler och fler husvagnar, husbilar och tältande utnyttjar denna plats för övernattning en natt (allemansrätten). Mellan 20-30 ekipage gör detta varje dag under sommarmånaderna. Kommunen äger marken norr om fotbollsplanen. Kanske kan man här arrangera en uppställningsplats för sådana ekipage. Och såga ner de flesta av oxelträden som bara står där och skymmer utsikten. Dessa oxelträd trivs inte där. De planterades på 60-talet och har inte växt normalt.

Men som sagt, Trelleborgs kommun måste i större utsträckning vända blickarna västerut. Här finns potentialen. Det är här som sanden kan bli till guld genom en ökad turism.

Och på något sätt är Trelleborgs kommun nästan skyldig att göra detta sedan man efter turerna med Maglarps skyttebana indirekt stoppat upp den planerade utbyggnaden av Maglarps strand. I stället för guldkantade skatteintäkter från nya villaområden fick man en inkapslad grusgrop. Där gick det sand i det kommunala maskineriet.

Nilla Olsson
Nils Christensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons