Insändare

Något är helt tokigt med detta

Insändare Artikeln publicerades
Rolf Nilsson oroas över utsläppen från hamnen.
Foto: Claes Nyberg
Rolf Nilsson oroas över utsläppen från hamnen.

Finns det några gränser? Ja, det kan man fråga sig av två anledningar.

För det första gäller det Centerpartiets och Miljöpartiets trovärdighet efter att man suttit i en styrelse och gång på gång godkänt att den finaste jordbruksmarken omvandlas till industri- och villatomter. Senast 17 hektar vi Hedvägen. Det är så att man mår illa!

Vad säger länsstyrelsen om detta – skulle inte denna mark värnas? Men Trelleborgs styrande är ju helt egenmäktiga i dessa beslut tycks det. Det ser man hela tiden, även när det gäller någon infart med mera.

För det andra gäller det hur långt ut Trelleborg ska expandera, snart är ju all fin jord bebyggd ända ut till Skegrie/Vemmerlöv. Jag minns när man 1972 lade vägen förbi min farmors hus på Stavstensvägen och tog den vackra strandtomten där vi hade brygga med fiskebåtar i släkten. Det var hemskt! Men se då fick man absolut inte bygga på den värdefulla åkermarken norr om!

Hur ser där ut nu? Jo, fullt med industritomter, vägar och snart har hela Trelleborgs handelscentrum väl flyttat dit?

Vi måste inte bli större och större! Tänk i stället på hur miljön blir för våra barn med alla utsläpp och avgaser från en hamn som aldrig kommer att bli miljövänlig så länge man koncentrerar så många färjor hit med nuvarande skitiga tjockoljedrift som stinker i hela centrum.

Man säger att det är lågsvavlig olja men lukten är lika illa fortfarande, något är helt tokigt med detta! Att man flyttar ut hamnen några hundra meter räcker inte, ställ i stället krav på att köra på el eller tills man kommit med en bättre teknisk lösning, i varje fall på diesel minst en sjömil ut vid avgång och ankomst. Då blir det garanterat bättre luft i centrum, svårare än så är det inte.

Men för att kunna genomföra detta krävs ett helt nytt styre med ett tänk för framtidens Trelleborg, inte som nu med ett tänk som liknar Trumps i USA som bara tänker kortsiktigt i syfte att industrin ska tjäna pengar!

Rolf Nilsson