Insändare

Behandla kulturyttringar likvärdigt!

Insändare Artikeln publicerades
Signaturen Annika är glad över TFF:s framgångar men vill se en satsning på alla kulturyttringar, inte bara fotbollen.
Foto: Sara Johari
Signaturen Annika är glad över TFF:s framgångar men vill se en satsning på alla kulturyttringar, inte bara fotbollen.

Stort grattis till TFF och lycka till i Allsvenskan!

”Vi får gräva i vår kommunala plånbok” (efter tio miljoner, min kommentar) sa kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) i SVT (den 20 november).

”Jag hoppas att privata fastighetsägare är medvetna om den här bristen och ser det som en möjlighet” sa han i TA (den 18 november).

Det ena uttalandet rör pengar till upprustning av Vångavallen, det andra avsaknaden av en scen för orkestermusik och annan scenkonst.

Torbjörn Karlsson trodde inte i TA att idrottsintresserade oppositionsrådet Mikael Rubin (M) skulle tycka annat beträffande tio miljoner till Vångavallen. Vad Mikael Rubin tycker om scenkonst har inte framgått.

"Bland både unga och gamla är kvinnor betydligt mer aktiva än vad män är i kulturella sammanhang. Om man tittar på idrottspubliken så får man ungefär spegelbilden – med generellt sett fler män i publiken, och en större spridning av utbildningsnivå" säger livsstilsanalytikern Rudolf Antoni i SVT:s Kulturnyheterna. "De urbana, kulturintresserade kvinnorna genererar inte bara kassaklirr till konsten. Näringslivet har också kulturtanten att tacka för tillströmning."

"Inom stadsutvecklingen har man kunnat konstatera att kulturpubliken är viktig att aktivera i städerna. Rörelse på gator och torg bidrar till bättre lönsamhet i butiker och på kaféer. De är bättre konsumenter – äter mer på restaurang och dricker mer alkohol än vad folk gör i allmänhet", säger Rudolf Antoni.

Och – min kommentar - tänder inte bengaler, smäller inte bangers och kräver sällan extra vaktbevakning vid arrangemang. Både fotboll och scenkonst är kul, både fotboll och musik engagerar barn och ungdom och vuxna. Mitt grattis till TFF ät uppriktigt menat.

Men behandla båda kulturyttringarna likvärdigt!

Annika