Annons

Enade krafter ger tomten en hand

Det började i familjens Böös kök julen 2016. Det stora pepparkakshuset lades ut på auktion och inbringade 800 kronor som skänktes till diakonin i Trelleborgs församling.
För tredje året i rad arrangerar nu Maria Böös och Tjappe Larsson en julklappsinsamling till barn i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 29 november 2018 • Uppdaterad 18 december 2018
Ulrika Johansson, Linda Petersson, Tjappe Larsson, Susanne halldén, Maria Böös och Elisabeth Anagnosti samarbetar för att alla Trelleborgsbarn ska få julklappar även i år.
Ulrika Johansson, Linda Petersson, Tjappe Larsson, Susanne halldén, Maria Böös och Elisabeth Anagnosti samarbetar för att alla Trelleborgsbarn ska få julklappar även i år.Foto: Tomas Nyberg

850 barn i Trelleborg lever i fattigdom. Det visade Rädda barnens rapport i år.

Som kurator på Söderslättsgymnasiet respektive diakon i Trelleborgs församling har Maria och Tjappe sett att det är en siffra som väl motsvarar verkligheten. Kanske är den till och med lite för låg.

Annons

– Julafton är en av de värsta dagarna på året för många. Det är en sådan press på föräldrarna att barnen ska få saker och för barnen är det jobbigt att komma tillbaka efter lovet då alla pratar om vad som fanns i deras paket, konstaterar Maria.

Efter auktionen av pepparkakshuset följdes arrangemanget upp med en digital adventskalender i fjor då lokala företag och hantverkare skänkte saker och tjänster som trelleborgarna fick buda på. Totalt fick man in 12 000 kronor som skänktes till diakonin i Trelleborgs församling där Tjappe ansvarar för julklappsinköpen.

– För mig var det självklart att göra något även i år, men jag visste inte hur. Jag ville att det skulle vara enkelt och vi enades om att helt enkelt uppmana privatpersoner och företag att swisha till ett telefonnummer som är kopplat till julklappsinköpen, förklarar Maria.

Eftersom hon arbetar på gymnasiet gick hon ut till sina kollegor för att höra om de kunde tänka sig att bidra på något sätt. Snabbt var det många, både elever och lärare som såg möjligheter och kom med idéer.

– Det är naturligtvis helt frivilligt men vi har väldigt sociala och samarbetsvilliga elever som brinner för att engagera sig, berättar Susanne Halldén som är lärare på både handels- och hantverksprogrammet med inriktning frisör.

UF-företaget ReScrunchies UF, som gör hårsnoddar av återvunnet tyg har slagit in några av sina produkter i fina paket som överlämnats till församlingen. Men det kommer mera.

– Min tanke är att eleverna själva ska få följa med till Tjappe och lämna över sina bidrag. Det är viktigt att de får vara med hela vägen, fortsätter Susanne.

Elisabeth Anagnosti går andra året på frisörprogrammet. När hon och hennes klasskamrater fick höra talas om insamlingen enades de om att skänka hela summan från sin kundmottagning den 10 december.

– Vårt krav är att kunderna swishar minst det belopp som behandlingen kostar. Om vi har tur blir det sju-åtta kunder under en dag, förklarar hon.

Eleverna har delat sitt event på Facebook och delat ut lappar på stan för att locka så många givare som möjligt.

Annons

– Frisöreleverna har tidigare skänkt sin dagskassa till Kenya och Litauen. Att arbeta så här är en del av det värdegrundande lärandet. Det ligger i tiden, förklarar Linda Petersson som undervisar på frisörprogrammet.

Maria har utmanat sina kollegor att bidra till insamlingen och blir till och från stoppad i korridoren av personer som sticker till henne en slant. En av dem som bidrar är elevcoachen Ulrika Johansson.

– Jag och Maria kommer att baka till skolans kafé och låta pengarna gå direkt till julklappsinsamlingen. Dessutom har vi tre tunnor på skolan där vi samlar tomburkar och -flaskor. Fram till den 20 december är tanken att pengarna därifrån ska gå till insamlingen, berättar Ulrika.

I sin egenskap av ordförande i föreningen Trelleborg Muay Thai kommer hon även att bidra med två medlemskap som Tjappe kan dela ut till en lämplig familj.

– Vi har ansökt om och fått 10 000 kronor som ska gå till barn och unga som inte har råd att träna. Pengarna finns så skulle Tjappe behöva fler än två, så ordnar vi det. Det är behovet som får avgöra, förklarar Ulrika och berättar att hon även satt upp en burk på klubben där den som vill kan skänka en slant till insamlingen.

– Ofta har man ju småskrammel i fickan som man klarar sig utan. Och många små slantar blir mycket till sist.

Precis samma tanke har Tjappe haft. Hon har utmanat sina konfirmander att skänka tio kronor var.

– En tia är ingenting kan man tycka, men är man 20 personer så blir det 200 kronor som kan förändra julafton för ett barn. Ingen summa är för liten, man får inte tänka så, menar hon.

Maria nickar instämmande.

– Grundtanken är att alla ger utifrån sin förmåga. Beloppet är oväsentligt. Det är handlingen, att ge ett barn en bättre jul, som är viktig, säger hon.

Annons

Den 20 december avslutas julklappsinsamlingen. Då får föräldrar som är i behov av ekonomiskt stöd komma till församlingshemmet en och en eller två och två. Där bjuds det på glögg och pepparkaka och så får de själva slå in presenter till sina barn.

– Målsättningen är att de ska vara så delaktiga som möjligt och veta vad barnen får. Vi låter alltid barnen önska och så långt det är möjligt går jag ut och köper precis det de vill ha, men jag köper även lego, ritblock, biobiljetter och kort på badhuset så att det finns att välja på, förklarar Tjappe.

Av erfarenhet vet hon att många upplever det som skamligt att behöva be om ekonomiskt bistånd och att tröskeln är hög innan man ber om hjälp.

– Lyckligtvis blir den lägre ju närmare jul vi kommer. Och det finns ju hjälp att få, påpekar hon och berättar att familjerna även erbjuds möjligheten att komma på julafton och hämta färdiglagad julmat eller att delta i samvaron på församlingshemmet.

Ulrika menar att fler måste börja prata om fattigdom, inte minst med sina egna barn. Hennes egna valde att skänka en stor del av sina månadspengar när de fick höra om sin mammas engagemang.

– De vet inte hur andra barn kan ha det om inte vi vuxna berättar, säger hon.

Tjappe instämmer. Just därför är hon mån om att ge sina konfirmander en bild av hur fattigdomen ser ut bland barnen i Trelleborg.

– Jag berättar för dem hur livet verkligen är och att här kan vi alla hjälpa till. Livet kan förändras när vi minst anar det. Och det kan gå fort. I morgon kan det vara jag själv som inte har råd att köpa julklappar.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons