Annons

De ser till att barnen får det lilla extra i jul

Vem som helst kan hamna i ett ekonomiskt dåligt läge. Så dåligt att det inte finns möjlighet att ge barnen det där lilla extra under julhelgen. Då griper Julgodisinsamlingen in.
Alstad/Trelleborg • Publicerad 18 december 2018 • Uppdaterad 19 december 2018
Dennis Melander, Julia Andersen, Heidi Christensen och Ellinor Andersen håller i Julgodisinsamlingen i Trelleborg.
Dennis Melander, Julia Andersen, Heidi Christensen och Ellinor Andersen håller i Julgodisinsamlingen i Trelleborg.Foto: Nilla Olsson

Det är sjätte året i rad som Ellinor Andersen i Alstad samlar in pengar och handlar godis som delas ut via diakonin i Trelleborgs församling.

– Vi köper godis, pyssel och biocheckar som vi delar upp i påsar, förklarar hennes 15-åriga dotter Julia Andersen, som gett en hjälpande hand under alla år.

Annons

– Det började med att jag ville ge mina barn en medvetenhet om att det inte är en självklarhet för alla barn att ha julmust och clementiner på julbordet, inflikar Ellinor.

De första fyra åren var det hennes närmaste släktingar och vänner som bidrog med pengar och godis som vidarebefordrades via diakonin. Men så i fjor, under ett nattpass på ett LSS-boende, berättade Ellinor om insamlingen för sina dåvarande kollegor Dennis Melander och Heidi Christensen som genast erbjöd sig att hjälpa till.

– Vi kände att vi alla ville samma sak, konstaterar Ellinor.

– Man vill göra något. Vi förändrar tyvärr inga liv, men den lilla glädjen som vi kan bidra till gör mycket, säger Dennis.

Heidi nickar instämmande.

– Vi tycker alla tre att barn är värdefulla.

Deras fokus ligger helt på dem som inte har de bästa förutsättningarna.

– Det gör ont i hjärtat att inte alla har det bra, säger Ellinor.

– I julstressen tar man mycket för givet. Vi behöver stanna upp och få en ökad medvetenhet om att inte alla har det som vi, konstaterar Dennis.

I fjor samlade trion in drygt 17 000 kronor som blev 35 familjepåsar med pyssel, gotter och biocheckar och nästan 70 godispåsar till barn i Trelleborg. Vem som får ta emot påsarna får eldsjälarna bakom julgodisinsamlingen aldrig veta, men de får återkoppling från diakonerna.

Annons

– Vi fick veta att en ensamstående mamma fått fyra biocheckar så att hon kunde gå på bio med sina tonåringar en och en. Det var första gången någonsin som de gick på bio. Det känns fint, säger Heidi och fortsätter:

– För oss är det så självklart att gå på bio men tänk vilken upplevelse det blev för henne och barnen att kunna göra det tillsammans och dessutom kunna få lite dricka och popcorn.

Ellinor menar att sådana historier blir en påminnelse för henne själv om varför hon lägger ner tid och arbete på insamlingen.

– Julhelgen är lång och jobbig för många när de där extra pengarna inte finns, konstaterar hon.

– Ja, för många är julen förknippad med ångest när det borde få vara glädje, instämmer Dennis.

I fjor hörde ett företag av sig och sponsrade med några granar. En annan självklarhet för många, men något som är svårt att prioritera när ekonomin är ansträngd.

– I år har ett företag hört av sig och sagt att de skänker pengarna till vår insamling i stället för att ge sina anställda julklappar och en förening har ett arrangemang där pengarna går till Julgodisinsamlingen, berättar Dennis och fortsätter:

– Det är fantastiskt att se vilka evenemang som skapas för att hjälpa okända. Ibland känns det som att det är en mörk värld vi lever i men det finns många som vill göra skillnad. Människor är bra!

Ännu har årets stora arbetsinsats inte påbörjats. Insamlingen pågår fortfarande och de har inte börjat handla alla godsaker.

– Nu är det bara att hålla koll på telefonen när någon skänker pengar. Det riktiga arbetet börjar när vi ska handla och allt ska samordnas, förklarar Dennis.

Annons

I det arbetet är de måna om att deras egna barn är delaktiga. Även andra hör av sig och vill hjälpa till.

– Det är en tanke jag har inför nästa år. Att vi kanske kan samla in pengarna och handla, men att de som skänkt sedan är välkomna till exempel till församlingshemmet där vi hjälps åt att packa, funderar Ellinor.

– Då får fler känna sig delaktiga och dela känslan av att göra skillnad.

– Men den sista biten håller diakonerna i. Det är känsligt och förknippat med mycket skuld och skam, konstaterar Heidi.

– Den medvetenheten kan jag reflektera över varje år när vi gör detta. Det är inte vi och de. Fattigdomen är närmare än man tror. Vem som helst kan hamna i ett ekonomiskt dåligt läge på grund av skilsmässa, arbetslöshet eller dödsfall i familjen, menar Ellinor och tillägger:

– Jag drivs av känslan att någon liten blir glad. Själva tanken med Julgodisinsamlingen är omtanke.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons