Debatt

Trelleborgs lasarett är värt mer än ett ihåligt plagiat

Debatt Artikeln publicerades
Styrelsen för Miljöpartiet de Gröna i Trelleborg skriver om budgeten för Trelleborgs lasarett.
Foto: Tomas Nyberg
Styrelsen för Miljöpartiet de Gröna i Trelleborg skriver om budgeten för Trelleborgs lasarett.

Replik på Alliansens representanter i sjukhusstyrelsens debattartikel (den 20 december).

Först negligerade Alliansen Trelleborgs lasarett i sin budget. Nu plagierar de en text som var inne i Ystads Allehanda två dagar tidigare om regionbudgeten de klubbade.

Om skillnaden för de två lasaretten i Alliansens budget var obetydliga kanske detta plagiat vore förlåtet. Men lasaretten hade inte kunnat få mer olika ekonomiska förutsättningar för nästa år. När Alliansens skattehöjning ger nya resurser till Skånes åtta sjukhus får Ystads lasarett 47 extra miljoner, medan Trelleborgs lasarett får noll och blir det enda lottlösa lasarettet.

Extra anmärkningsvärt blir detta då Moderaterna med vackra flyers och fagra löften lyckats göra sjukhusfrågan till en valvinnarfråga i Trelleborgs kommun. Moderaterna vann valet och styr både Trelleborgs kommun och Region Skåne. I deras första regionbudget sviker de Trelleborgs lasarett samtidigt som de stryper resurserna till skolan i sin kommunbudget.

Vi i Miljöpartiet i Trelleborg hade velat se en annan riktning. Men vi är nu i opposition. Vår kommunbudget satsade på skolan. Samtliga tre rödgröna budgetalternativen i regionen gav mellan fem och nio miljoner mer till Trelleborgs lasarett. Ett lasarett som är på uppgång och har en viktig roll att spela i den skånska vården. Det enda partiet vars budget gav mindre till Trelleborgs lasarett än Alliansen var Sverigedemokraternas. Ja, ni läste rätt. Sverigedemokraterna var med och höjde skatten med 49 öre i Region Skåne, för att i nästa steg lägga mindre resurser till Trelleborgs lasarett efter ordinarie uppräkning.

Helmuth Petersén (SD) påstod innan valet att det bästa sättet att stödja Trelleborgs lasarett var att rösta in honom i regionfullmäktige. Nu sitter han där och lägger tillsammans med sina partikamrater fram den budget som ger klart minst resurser till Trelleborgs lasarett. Efter valet så talar partiernas budgetar sitt tydliga språk. Sverigedemokratisk politik ger minst pengar till Trelleborgs lasarett och minst resurser till skolan, samtidigt som kommunpolitikerna får kraftigt höjda arvoden. Det var kanske inte det som Sverigedemokraternas och Moderaternas väljare förväntade sig när de röstade den 9 september.

Maria Wilhelms

Johannes Book

Anne-Sophie Samnegård

Tomas Tigerschiöld

Salomé San Miguél

Rolf Olsson

Christine Stafström

styrelsen i Miljöpartiet de Gröna i Trelleborg