Debatt

Sjuksköterskebrist på Sus

Debatt Artikeln publicerades

I Sydsvenskan den 24 april fanns artikeln ”Miljoner till firma som hittar personal” som handlar om att det råder akut brist på sjuksköterskor inför sommaren på Skånes universitetssjukhus.

Upprinnelsen är det så kallade löneuppropet som startade i Umeå i fjol. Nyutexaminerade sjuksköterskor uppmanas inför sommaren att säga nej till alla jobb med en lön under 24 000 kronor i månaden.

Med tanke på alla larmrapporter i tidningar och TV om dålig arbetsmiljö vilket inte direkt lockar dit personal är det en märklig inställning att hellre lägga skattepengarna på ett rekryteringsföretag än höjda löner. Enligt kontraktet skall rekryteringsföretaget erhålla en engångssumma på 25 000 kronor om de rekryterar en sköterska med specialistutbildning och 20 000 kronor för en sköterska utan specialistutbildning.

Regionens personaldirektör Ann-Sofi Bennheden och Anita M Andersson, chef för sjukhusets avdelning för kompetensförsörjning, menar att den största förklaringen är att behovet i år är mycket större än tillgången på personal. De säger bland annat att: ”Det är tufft och det är stora marknadskrafter som vi konkurrerar med. Jobben i Norge och privata aktörer som anställer personal. Men även att kommunernas behov av personal är större eftersom det idag finns fler äldre”.

Hur skulle det då vara om de välkomnade de nyutexaminerade sjuksköterskor som trots den dåliga arbetsmiljön ändå söker sig till Sus och gav dem 24 000 kronor i månaden? I vanlig ordning framförs här som i alla andra sammanhang att det är problem med allt fler äldre. Det är inte bara patienterna som blir äldre utan som bekant även personalen. Med tanke på de stora pensionsavgångarna så borde sjukhuset satsa på att anställa personal till rimliga löner och dessutom se till att hjälpa till med specialistutbildningen.

Till sist en fråga, när nu de äldre ännu en gång särskilt nämns som ett problem, så undrar jag hur många specialistutbildade geriatriksjuksköterskor rekryteringsföretaget skall anställa?

Kristina de Koster (SPI)

Anderslöv