Debatt

Seko:s strejk är viktig!

Debatt Artikeln publicerades

Järnvägsarbetare inom SEKO tar en föredömlig strid för deras anställningsvillkor, men även en principiell strid för alla Sveriges arbetare.

Arbetsköparna har under lång tid flyttat fram positionerna på anställningstrygghetens bekostnad. Inom industrin skapar bemanningsanställningar en situation som försvårar den facklig organisering. Inom järnvägen utgör Veolias uppsägningar spjutspetsen mot anställningstryggheten. Tillvägagångssätten skiljer sig åt men inte följderna.

Veolia är ett är ett stort problem. Med sitt kontraktsbud på 50 miljoner under de andra måste varje vaken människa bli misstänksam. Men icke våra politiker i regionen inte! För oss i Kommunistiska Partiet hade vi backat bara av företagsnamnet Veolia. Veolia är ett skurkbolag. Företagets brottsregister är långt och innehåller allt från mutor, rasism, profiterande på den israeliska ockupationen av Palestina och en grundmurad antifacklig inställning. Att göra vinst på privatiseringspolitiken genom sänkta löner och ökad otrygghet är företagets hela grundidé.

Men att peka utVeolia som orsaken till problemet är att förenkla. Veolia är endast ett av bolagen som försöker försämra anställningsvillkoren i jakten på upphandlingar. Orsaken till attacken på era anställningar har sin grund i avregleringen av järnvägstrafiken. När budgivning styr verksamheten är det alltid hos personalen kostnaderna ska minskas och säkerhet för anställda och resenärer.

Därför är Seko:s kamp för trygga anställningar viktig. Den utgör både ett slag mot arbetsgivarorganisationernas försök att försämra villkoren på arbetsmarknaden, men även mot avregleringspolitikens tryck mot fackliga rättigheter.

I höstens val ställer vii Kommunistiska Partiet upp i kommunen och kommer kräva kollektiva avtal vid all kommunalupphandling. Men vi kandiderar också till regionen vars kollektivtrafiknämnd i höstas slöt avtalet med Veolia, trots att företagets redan kända rykte och låga bud. Vi lovar att göra allt i vår makt för att jaga ut skurkföretaget Veolia ur Skåne! Vi accepterar aldrig att arbetares rättigheter offras för någon budget.

Fortsätt kämpa och håll ut i strejken kamrater!