Debatt

Nedmonteringer har börjat

Debatt Artikeln publicerades

Nu börjar nedmonteringen av vårt sjukhus.

Akuten och de nyinredda intensivvårdsplatserna skall stängas nattetid. Med bestörtning nås vi av nyheten att moderatledda Region Skåne fick som de ville. Tittar vi oss runt om i landet så vet vi att när man väl börjat skära ner på akutplatserna så försvinner bit efter bit av sjukhuset – för att till slut bara vara en vårdcentral. Det finns mängder av exempel på detta.

Beslutet tas enligt vårt moderata kommunalråds önskan, men mot bättre vetande. Personalen har argumenterat och protesterat. Det blir inte billigare, blir inte bättre och det finns inte plats på de alternativa orterna. Tyvärr har det blivit farligt att bli sjuk i vårt land och har du ingen klocka eller mobiltelefon med internet kan du inte ta redan på vart du skall åka. För nu är det tiden som styr. Beroende på vilken tid på dygnet det är, skall du bestämma vart du skall ringa eller åka.

Helst skulle ju detta vara handlingen i en skämtfilm, men det är det inte. I stället är det en generell beskrivning av vården i Sverige.

Marknadens intåg, budget före behov. Köp och sälj- mentaliteten gäller nu. I Sverige är det inte politiken som styr budgeten utan tvärt om. Om pengarna är slut så stänger vi sjukhuset. Om pengarna är slut får barnen inga böcker eller lärare på lektionerna.

Detta är fegt och uselt.Politikens uppgift borde vara att utlovad standard skall hållas och då är det ju politikernas uppgift att fixa fram pengarna på annat sätt. Behovet försvinner ju inte för att pengarna i vårdbudgeten gör det.

Beslutet är fattat men det kan bli ändring på det efter valet i september. Därför uppmanar vi personal och medborgare att fortsätta att diskutera och formulera sina krav på hur de vill att vården ska se ut i vår kommun.

Fyll insändarsidorna, kalla till möten och fråga de styrande vad det tänker göra dagen efter valet. För den dagen kommer.

Vi i Kommunistiska partiet vill ha ett helt sjukhus i Trelleborg som kan vårda sina invånare. Det skall sjukhuset kunna göra dygnets alla timmar och kroppens alla delar. Nej till nedskärningar i vården!