Annons

Fastighetsägarnas ansvar inget nytt påfund

Min fråga till alla fastighetsinnehavare i Trelleborgs kommun är: Har ni tittat på vad det faktiskt står i föreskrifterna eller har ni nöjt er med att läsa de korta bitarna som det skrivs om i media? Det undrar Hanna Skånberg (S), ledamot i tekniska nämnden.
Debatt • Publicerad 29 mars 2012
”Redan sommaren 1981 fattades det beslut i Trelleborgs kommun att det var fastighetsinnehavarens ansvar att sköta snöröjning och halkbekämpning utanför den egna fastigheten.”:
”Redan sommaren 1981 fattades det beslut i Trelleborgs kommun att det var fastighetsinnehavarens ansvar att sköta snöröjning och halkbekämpning utanför den egna fastigheten.”:Foto: 

Har den senaste tiden följt debatten angående fastighetsinnehavares ansvar gällande snöröjning, rensning av rännstensbrunnar och så vidare. Det är intressant att Villaägarnas organisation rasar mot beslutet först nu. Beslutet om att ändra föreskrifterna fattades redan på tekniska nämndens sammanträde den 14 december 2011 och då paragraf 1–6. Det beslut som fattades på senast sammanträdet 14 mars 2012 var ett tillägg av en sjunde paragraf som handlar om vite. Är det möjligtvis så att den enda anledningen till att nämnden nu får kritik är att villaägare som inte tar sitt ansvar riskerar att få betala för det?

Redan sommaren 1981 fattades det beslut i Trelleborgs kommun att det var fastighetsinnehavarens ansvar att sköta snöröjning och halkbekämpning utanför den egna fastigheten. Då som nu gäller det alla fastighetsinnehavare inom detaljplanerat område, men skillnaden är att nämnden nu valt att ta bort uppdelningen av A- och B-gator.

Annons

En annan detalj som det heller inte har pratats om, och som framgår av det nya beslutet är att fastighets­innehavaren till skillnad från det gamla beslutet blir ansvarsbefriad om kommun­en på grund av mängden snö som faller behöver använda sig av gångbaneutrymmet för uppläggning av snö och is. När mindre än 0,75 meter i bredd återstår har fastighetsinnehavaren inte längre ansvar att skotta och halkbekämpa ytan.

Varje gång det blir ett snörikt år har frågan om vem som har ansvar kommit upp. Med en vinter som den Trelleborg hade 2010–2011, blev det även problem med att man inte hade möjlighet att få bort snön och framkomligheten på gatorna försvårades.

Därför har man inom den tekniska förvaltningen och nämnden valt att titta på hur föreskrifterna ser ut i andra kommuner. Föreskrifterna som tekniska nämnden fattat beslut på är alltså inget nytt påfund, utan kommer till största delen från andra kommun­er som redan beslutat i att tydliggöra kommunin­vånarnas ansvar.

Att se till så att gallret på rännstensbrunnen är fritt från till exempel löv, snö och is utanför den egna fastigheten kan tyckas som en självklarhet och lite som en försäkring. För om smält- eller regnvattnet inte kan rinna ner i brunn­en var ska det då ta vägen? Risken är att man får in vattnet i den egna fastig­heten istället.

Det är intressant att Stefan Stjernedal (TA 24/3) väljer att använda sig av en 80-åring som exempel. För utifrån egna erfarenheter, så är det just den äldre generationen som också är den mest skötsamma och ordentligaste. Om man är ute tidigt på morgon, för att promenera till jobbet i snökaos är det dessa personer som antingen redan varit ute och skottat och halkbekämpat redan eller som är ute och gör det medan man går förbi.

Min fråga till alla fastighetsinnehavare i Trelleborgs kommun är: Har ni tittat på vad det faktiskt står i föreskrifterna eller har ni nöjt er med att läsa de korta bitarna som det skrivs om i media?

Det bör tilläggas att tekniska nämnden var enig i beslutet gällande paragrafer 1, 2, 5 och 6.

Hanna Skånberg (S)

ledamot i tekniska nämnden

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons