Knallen: TFF slog mästarna på Vångavallen

TFF skrällde till det rejält i årets första Skånederby. Dansken Lasse Nielsen blev matchhjälte för TFF då han nickade in 1–0 i matchens absoluta slutskede.
Fotboll • Publicerad 13 maj 2018
TFF–Malmö FF på Vångavallen.
TFF–Malmö FF på Vångavallen.Foto: Andreas Hillergren/TT

TFF svarade för årets bästa insats när Malmö FF besegrades med 1–0. Hemmapubliken var i extas och TFF-spelarna fick stående ovationer efter slutsignalen.

– Vi lyfter oss till en hög lägstanivå och den lyfter oss till den här matchen, konstaterade TFF-tränaren Patrick Winqvist, som var märkbart nöjd efter matchen.

Redan efter några minuter fick TFF en superchans att ta ledningen då Malmös målvakt Fredrik Andersson stod för en riktig indianare. Zoran Jovanovic fick bollen till skänks men misslyckades med sin passning till Freddie Brorsson och MFF-försvaret kunde bryta.

Malmö FF hade mycket boll i halvleken men det var först i matchens 35:e minuten som deras stora chans kom. Rosenberg blev helt fri i mitten efter ett inspel från vänster, men Marko Johansson i TFF-målet gjorde en kalasräddning.

Det var inget skönspel, men TFF var det lite vassare laget och vann halvleken på poäng, framför allt Freddie Brorsson var flera gånger framme och oroade Malmö-försvaret.

Freddie Brorsson fick chansen att göra allsvensk debut från start.

– Det var ganska givet att han skulle få en möjlighet i den här matchen. Han visade det med piggt inhopp mot Häcken och har visat det i veckan. Vi behövde hans spelartyp i den här matchen, säger Patrick Winqvist.

Han lät även Marcus Pode och Zoran Jovanovic få plats i startelvan efter deras skador.

– Vi har försökt jobba med lägstanivån och jag valde spelarna med den lite yttersta karaktären för att få ett tydligare beteende på vissa platser. Vi får bra betalt för det, säger TFF-tränaren.

I matchens 51:a minut skapade sedan Markus Rosenberg en jättechans då hans långskott täcktes på Alexander Blomqvist och studsade i ribban och ner. Det ställde Marko Johansson fullständigt som inte hann med, men bollen var inte över linjen enligt domare Glenn Nyberg.

Freddie och Franz Brorsson hade en duell på mittplan som utmynnade i en frispark för Freddie och TFF. Några minuter senare byttes den yngre brodern Freddie ut till stående ovationer på Vångavallen.

Andra halvlek var sedan en jämn historia där båda lagen skapade en del halvchanser, men närmare än Rosenbergs skott kom inte Malmö FF inför 7 043 åskådare på Vångavallen.

I stället kunde Lasse Nielsen frälsa hemmapubliken på övertid då han nickade in 1–0 framför ett vilt jublande Vångavallen som fullkomligt exploderade av målet.

– Det var inte oväntat att målet kommer på en fast situation där vi försökte sätta in så mycket kraft vi kunde och där vi var bra hela matchen, säger Patrick Winqvist.

– Vi måste ta våra poäng hemma också så det var på så sätt en viktig seger också, fortsätter Winqvist.

– Vi är inte tillräckligt bra just nu. Prestationen är en markant förbättring jämfört med senast. Men just nu står inte stjärnorna riktigt rätt för oss, säger MFF-tränaren Magnus Pehrsson.

MFF:s supportrar förstör staket i slutet av  söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Trelleborgs FF och Malmö FF på Vångavallen.
MFF:s supportrar förstör staket i slutet av söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Trelleborgs FF och Malmö FF på Vångavallen.Foto: Andreas Hillergren/TT