Annons

Nu är det upp till bevis

Var fjärde svensk vill enligt en enkät från Socialstyrelsen kunna vända sig till sjukvården för att få hjälp att ändra sina matvanor. Nästan var tredje dagligrökare säger att de vill ha hjälp av vården att sluta röka.
Publicerad 18 april 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det förebyggande folkhälsoarbetet minskar inte bara det mänskliga lidandet, det leder också till att trycket på vården kan minska, skriver Thomas Hansson (MP).
Det förebyggande folkhälsoarbetet minskar inte bara det mänskliga lidandet, det leder också till att trycket på vården kan minska, skriver Thomas Hansson (MP).Foto: Jessica Gow/TT

Miljöpartiet har länge drivit att Region Skåne måste bli bättre på att fånga upp det här intresset. Det förebyggande folkhälsoarbetet minskar inte bara det mänskliga lidandet, det leder också till att trycket på vården kan minska. Upp till en tredjedel av alla cancerfall skulle kunna förebyggas med bättre matvanor och fysisk aktivitet samtidigt som en hälsosammare livsstil kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med mellan 30 och 50 procent.

Med de siffrorna skulle man kunna tro att Alliansstyret i Region Skåne storsatsar på det förebyggande folkhälsoarbetet. Det är också den bilden man får av Centerpartiets Ola Olssons debattartikel i Trelleborgs Allehanda (den 11 april).

Annons

”Satsningar på en förbättrad folkhälsa är en investering som på lång sikt betalar igen sig”, skriver han.

Det är lätt att hålla med, men tyvärr är Ola Olssons debattartikel bara tomma ord. Det han väljer att inte berätta är att Centerpartiet och Allianskollegorna i Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna – tvärtemot vad han vill ge sken av – kraftigt skär ner på det förebyggande folkhälsoarbetet i Skåne.

Folkhälsoberedningen i Region Skåne fick i år se sin budget slaktas med nästan en femtedel. När Miljöpartiet ville fördubbla anslagen till folkhälsan valde Alliansen i stället att kraftigt skära ner på den.

Sedan årsskiftet har besparingarna varit många. Skånes idrottsförbund har fått sänkt föreningsbidrag med 1,2 miljoner kronor. Det är pengar som skulle kunna ha gått till att få fler skåningar att röra på sig. Spelberoendes förening, Skånes nykterhetsförbund, Föräldraföreningen mot narkotika och Friluftsfrämjandet är andra organisationer som fått minskade bidrag från Region Skåne.

Hur rimmar det med Ola Olssons ord om att satsningar på en förbättrad folkhälsa är en investering för framtiden?

Det är en sak att skriva vackra ord i en debattartikel, men politik handlar om att driva och genomföra det man vill. I juni antar regionfullmäktige nästa års budget för Region Skåne. Då finns det alla möjligheter för Centerpartiet att visa att de menar allvar med att satsa på det förebyggande folkhälsoarbetet. Nu är det upp till bevis, Ola Olsson.

Thomas Hansson (MP)

vice ordförande i folkhälsoberedningen och ledamot i regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons