Annons

TA vinner guldspaden!

Trelleborgs Allehanda erhöll på lördagen ett av landets finaste journalistpriser, Guldspaden. Granskningen av baskethärvan tog juryn med storm.
Karlstad • Publicerad 1 april 2023 • Uppdaterad 3 april 2023
Jenny Isaksson och André Spång, vinnare av Guldspaden
Jenny Isaksson och André Spång, vinnare av Guldspaden

”För en journalistisk slam dunk som avslöjade Basketmannens dribblande med föreningens pengar.” Så löd motiveringen när Föreningen Grävande Journalister på lördagskvällen utsåg Baskethärvan i Trelleborg till förra årets bästa grävreportage.

– Yes!, utbrast nyhetschefen Andreas Westergren bland de 600 åskådarna som var på plats i Karlstad när juryns motivering lästes upp från scenen.

Annons

Priset delas ut av Föreningen Grävande Journalister till de journalister som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till.

Här saknas innehåll

Bild från Guldspadegalan.
Bild från Guldspadegalan.

Jenny Isaksson och André Spång är reportrarna bakom den prisade reportageserien. De hade svårt att ta in att de hade tagit hem priset.

– Jag är mållös, säger André först, men samlar sig:

– Det är så viktigt att en en så liten aktör kan vara här bland de stora drakarna. Och att vi vinner dessutom! Det är ett pris som tillhör hela redaktionen. Alla har ställt upp utan gnäll på hela resan. Det tror jag är unikt.

Jenny Isaksson var den som började nysta i turerna kring basketföreningen. Nu, ett halvår efter den första publiceringen, kan hon knappt ta in att det lett till en Guldspade.

– Det här är något man knappt kan drömma om. Det är så oerhört hård konkurrens om det här priset, säger Jenny Isaksson.

Hur ska ni fira?

– Det blir party ikväll, säger Jenny.

– Jag kommer nog lite sent på måndag, svarar André.

André Spång och Jenny Isaksson under tacktalet.
André Spång och Jenny Isaksson under tacktalet.

Guldspaden, Sveriges främsta pris inom grävande journalistik, har delats ut sedan 1991. Trelleborgs Allehanda har aldrig tidigare varit nominerat.

Annons

– Det är fantastiskt att en så liten redaktion kan föräras ett av Sveriges finaste journalistpriser. Jag hoppas att hela Trelleborg känner stolthet, säger TA:s chefredaktör Martin Falkenby.

Bland de nominerade i klassen mindre dagstidning fanns Trelleborgs Allehanda, Helsingborgs Dagblad, Dagens ETC och Borås Tidning. Hela 41 bidrag gjorde upp om nomineringarna.

– Jag tror att det är all time high. Aldrig tidigare har det skickats in så många bidrag, vilket är väldigt roligt. Det säger mycket om hur bra den grävande journalistiken mår, sa Kicki Hultin, ordförande i grävjuryn, i samband med att nomineringarna avslöjades.

Samtliga vinnare i samtliga klasser under galakvällen i Karlstad.
Samtliga vinnare i samtliga klasser under galakvällen i Karlstad.

– En stor eloge till Jenny och André som levererat högkaratig journalistisk, men som André sa så har hela redaktionen del i det här priset, anser Martin Falkenby.

– Vi har haft det tufft genom åren, men lyckats vända en nedåtgående spiral, fortsätter han. Vi har vägrat att ge upp och jobbat målmedvetet för att leverera journalistik av hög kvalitet. Det ligger mycket arbete bakom den utveckling vi haft de senaste åren och nu har vi medvind. Ett stort tack till läsarna som varit med under alla år.

Samtliga vinnare och motiveringar hittar du här.

Fakta

Här är bidragen som har nominerats

Föreningen för grävande journalister har sedan 1991 delat ut Guldspaden, vilket anses vara Sveriges främsta pris inom grävande journalistik.

Juryn främjar journalister som "med engagerad och kunnig journalistik" avslöjat eller skildrat förhållanden som allmänheten inte tidigare känt till.

Guldspaden 2022 delas ut i åtta olika klasser: storstadstidning, mindre dagstidning, magasin, etermedia riks nyheter, etermedia lokal, etermedia riks dokumentär, bok och studentspaden.

Nominerade i klassen mindre dagstidning:

• ”Baskethärvan i Trelleborg” av Jenny Isaksson och André Spång, Trelleborgs Allehanda.

• ”Boråsbrödernas luftslott – falska identiteter och äkta guld” av Jennie Ölund, Borås Tidning.

• ”De uthängda tjejerna” av Christoffer Röstlund Jonsson, Dagens ETC

• ”Matkassefabriken” av Malva Kauranen och Truls Nilsson, Helsingborgs Dagblad

• ”Privatjetboomen” av Anton Borgström och Eigil Söderin, Dagens ETC

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons