Annons

Martin Falkenby: TA har fått upp farten – ökar mest i Skåne

Ökad upplaga. Mer, bättre och prisad lokaljournalistik. Kan Trelleborgs Allehanda bli bättre? Klart vi kan.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 25 mars 2023
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I förra veckan kom glada upplagesiffror. Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda är de enda skånska dagstidningarna som visar positiva upplagesiffror för 2022 enligt Kantar Sifos årliga sammanställning. Allra bäst går det för TA som ökar med 5,7 procent.

Det är aldrig enkelt att vända negativa spiraler. Förklaringen är att vi gjort en offensiv satsning genom att utöka redaktionen och därtill satt långsiktiga mål som vi arbetar mot.

Annons

Det är extra roligt att upplageökningen sker i anslutning till att vi stärkt redaktionen, att den satsningen betalar sig. Mer och bättre lokalt innehåll för dig som läsare.

Tillväxten sker digitalt, framför allt i vårt billigaste abonnemang, digital bas. Förflyttningen från print till digital mediekonsumtion sker fortsatt långsamt men nu i allt raskare takt.

Fördjupning av lokala händelser och frågor är självklara delar av framgången. Den här veckan har du kunnat läsa om Internationella Engelska skolan. Den första artikeln hade på fyra dagar 27 000 läsare på vår sajt och är årets mest lästa artikel. Fler nyheter om den omdiskuterade skolan publiceras i dagarna.

Det är väsentligt för en tidning att nå ut med sitt innehåll. Då vet vi att det pratas om det vi publicerat på lunchraster, på bussen och vid middagsbordet.

För vår del fortsätter vi att möta den ökade efterfrågan som sker digitalt. Efter framgångarna med TA Live lanserade vi i tisdags ett lillasyskon: TA Onside. Där kan du som läsare följa det som händer i våra två elitlag i fotboll, TFF dam och TFF herr, i ett liveflöde under säsongen. En titt bakom kulisserna, skvaller, senaste skadeläget, övningar blandat med diskussioner om korta hörnor verkligen är effektiva. Exempelvis.

Andra tidningar har specialsajter om sina respektive elitlag. Vi tänker annorlunda. Liksom TA Live vill vi med TA Onside komma närmare dig som läsare och främja dialog. De första dagarna med TA Onside har lovat gott.

”Vi kommer fortsätta att addera och presentera nya inslag. Det är en viktig del i vår affärsmodell: bättre och mer innehåll, tillika exklusivt och lokalt.”

Livesänd fotboll är en annan nyhet under 2023. Att livesända matcherna i Elitettan och herrtvåan när TFF och IFK båda är nykomlingar i sina respektive serier är fantastiskt roligt. Det finns en stor nyfikenhet på båda dessa lag och förhoppningarna att de kan etablera sig på den här nivån är stora.

Erfarenheten från andra mediahus visar att livesänd sport inte bara lockar fler prenumeranter, det är också ett sätt att få nuvarande kunder att stanna kvar.

Upplägget för vår livesport liknar det som många streamingtjänster har. Det är en premiumprodukt och det kräver ett abonnemang som kostar lite mer än basutbudet: digital plus eller komplett prenumeration. Detta eftersom rättigheter för livesänd sport kostar en slant att köpa loss.

Vi kommer fortsätta att addera och presentera nya inslag. Det är en viktig del i vår affärsmodell: bättre och mer innehåll, tillika exklusivt och lokalt.

Annons
Annons
Annons
Annons