Annons

Martin Falkenby: Ta chansen att ta del av prisad lokaljournalistik

Innehållet i Sveriges bästa lokaltidning blir nu tillgängligt för alla. Kampanjen som varar i två veckor i samband med Pressfrihetens dag startar på måndag.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 22 april 2023 • Uppdaterad 24 april 2023
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är viktigt att hålla sig informerad om vad som händer i ens närområde. Ett bra sätt att göra det är att prenumerera på sin lokaltidning.

I skriften Demokratins framtid, författad av statsvetarna Sören Holmberg och Katarina Barrling, beskrivs mediernas betydelse för demokratin ”som vattnets betydelse för sjöfarten”.

Annons

I Sverige tar vi den oberoende journalistiken för given. Men det är få länder som har pressfrihet.

Enligt Reportrar utan gränser sitter 550 journalister fängslade världen över. I Iran grips en journalist varannan dag. Nyligen greps den amerikanska Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich av rysk säkerhetstjänst och riskerar nu 20 års fängelse.

Pressfrihetskartan enligt Reportrar utan gränser.
Pressfrihetskartan enligt Reportrar utan gränser.Foto: Reportrar utan gränser

Pressfrihetens dag är den 3 maj och har uppmärksammats sedan 1993. Mats Djurberg, generalsekreterare för Svenska Unescorådet (Unesco är FN-organet som bland annat främjar yttrande- och pressfrihet), uttalade följande i samband med Pressfrihetens dag förra året: ”Pressfrihet handlar inte bara om att journalister ska få uttrycka sig fritt, utan bidrar också till att stärka medborgarnas möjligheter att skaffa sig information och kunskap, något som leder till ett bättre samhälle för alla.”

För att just ge fler medborgare möjlighet till information blir under kommande veckor alla nyheter på trelleborgsallehanda.se tillgängligt för alla. Det är under perioden 24 april till 7 maj som du har möjlighet att teckna en gratis provprenumeration på digital bas som gäller i två månader. På vår nyhetssajt kommer du hitta mer information.

Intresset för att ta del av vårt material ökar vilket är oerhört roligt. I samband med förra årets val hade vi en liknande kampanj vilket lockade 1 500 nya prenumeranter. Många av dessa är kvar som kunder och har på så vis bidragit till tidningens ökande upplaga. Glädjande är också att många yngre personer har blivit prenumeranter det senaste året.

Fler läsare ger oss bättre möjlighet att producera bättre innehåll. Vår satsning på kvalitetsjournalistik har inte bara lockat fler läsare. Granskningen av Baskethärvan gav nyligen Trelleborgs Allehanda en första Guldspade så det finns goda skäl att se TA som Sveriges bästa lokaltidning. Inte minst om man är från Söderslätt.

Matprisjakten, den dagsfärska prisjämförelsen på några populära matvaror som lanserades i veckan, blev en succé. Vi har fler nya inslag på gång för att erbjuda mer innehåll.

Nyligen introducerade vi den unika möjligheten att se de matcher som IFK Trelleborgs herrar och Trelleborgs FF:s damlag spelar i division två respektive Elitettan. För att ta del av dessa matcher krävs dock digital plus- eller komplettabonnemang och ingår således inte i gratiskampanjen.

Annons
Annons
Annons
Annons