Annons

”Samhället profiterar på anhörigas kärlek och pliktkänsla”

Det ska vara frivilligt att ge anhörigomsorg i Sverige, slår Socialstyrelsen fast. Men det är långt ifrån hur verkligheten faktiskt ser ut, menar Anhörigas riksförbund.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2021 • Uppdaterad 8 november 2021
Det har gått tre år sedan svårt MS-sjuka Patrik Lantz flyttade in hos sin sjukpensionerade pappa, Lars Andersson. Sedan dess har de bott tillsammans, trots att ingen av dem vill ha det så. Bilden är tagen i februari 2020.
Det har gått tre år sedan svårt MS-sjuka Patrik Lantz flyttade in hos sin sjukpensionerade pappa, Lars Andersson. Sedan dess har de bott tillsammans, trots att ingen av dem vill ha det så. Bilden är tagen i februari 2020.Foto: Tomas Nyberg

I en rad artiklar har TA berättat om hur svårt MS-sjuka Patrik Lantz har bott inneboende hos sin pappa i tre år, trots att ingen av dem vill ha det så. Familjen ansökte om plats på olika typer av boenden flera gånger men fick upprepade avslag av Trelleborgs kommun.

Patrik Lantz överklagade. I slutet av augusti fick han rätt av förvaltningsrätten i Malmö, som menar att han är berättigad en plats på särskilt boende. Trelleborgs kommun överklagade domen, men kammarrätten fick aldrig ta ställning till om saken ska prövas i högre instans eller inte. Efter att TA skrev om fallet lade sig socialnämndens ordförande, Venzel Rosqvist (M), i och såg till att kommunen dog tillbaka överklagan.

Annons

Det ska vara frivilligt att ge anhörigomsorg i Sverige. Det har Socialstyrelsen slagit fast flera gånger. Men så ser verkligheten inte alltid ut, menar Ann-Marie Högberg, ordförande i Anhörigas riksförbund. Hon menar att anhörigas synpunkter, åsikter och vilja väldigt sällan tas in när man beslutar om vilka insatser personer har rätt till.

– Samhället profiterar på anhörigas kärlek och pliktkänsla, i stället för att ta sitt ansvar, säger hon.

Ann-Marie Högberg, ordförande i Anhörigas riksförbund, upprörs över situationen som Patrik Lantz och hans pappa, under de tre senaste åren, har levt under.
Ann-Marie Högberg, ordförande i Anhörigas riksförbund, upprörs över situationen som Patrik Lantz och hans pappa, under de tre senaste åren, har levt under.Foto: Pressbild/Linnea Bengtsson
”För många anhöriga är det kanske inte ens vården och omsorgen som är det tyngsta. Det är allt kringarbete. Man förväntas hålla i alla myndighetskontakter och samordna vård och omsorg och så vidare.”
Ann-Marie Högberg, Anhörigas riksförbund

När hon får höra om situationen som Patrik Lantz och hans pappa levt under i tre år blir hon upprörd.

– Det känns inte klokt att man ska tvingas ha en vårdenhet i sitt eget hem, utan att man vill det eller har någon som helst skyldighet att ha det, säger hon och fortsätter:

– För många anhöriga är det kanske inte ens vården och omsorgen som är det tyngsta. Det är allt kringarbete. Man förväntas hålla i alla myndighetskontakter och samordna vård och omsorg och så vidare.

Ann-Marie Högberg menar att det i grund och botten handlar om stora, breda frågor som drabbar de svagaste allra hårdast. Exempelvis bostadsbristen, som råder på många håll i landet, och vad Ann-Marie Högberg menar är en urholkning av hela socialförsäkringssystemet. Det är något hon upplevt på nära håll.

– Socialförsäkringssystemen fungerar inte. Det i sig leder till problem. Man får ingen sjukpenning och ingen sjukersättning. Eller så får man inget försörjningsstöd från kommunen. Den situationen är min dotter i, säger hon.

Dottern har en lägenhet. Den vill de inte bli av med. Men i längden kommer inte Ann-Marie Högberg klara av att betala hyran på egen hand.

– Jag har naturligtvis ingen skyldighet att upplåta min bostad till henne. Men vad gör man? säger hon.

Mandus ÖrarbäckSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons