Annons

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Länge leve TA Live – väcker nyfikenhet i branschen

Det är få verksamheter som överlever genom att göra som man alltid har gjort. Få som klarar sig om man inte ser till kundernas förändrade beteenden eller till kundernas förändrade behov. TA Live är resultatet av att vi insett just detta.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 5 mars 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ikea gick från en utställningslokal i Älmhult till global verksamhet med över 300 varuhus, de flesta i större städers utkanter. Nu tänker företaget nytt med butiker i mindre skala med centrumläge. Ikea berättar att satsningarna är ett led i att komma närmre människor i deras vardag och bli mer lättillgängliga.

Nästa vecka, på onsdag närmare bestämt, fyller TA Live ett år. ”Vår ambition är att skapa ett lokalt nav för nyheter och en självklar mötesplats för en sansad och konstruktiv dialog er medborgare emellan”, skrev jag i samband med lanseringen.

Annons

Jag skrev också att allt fler använder digitala kanaler i sin vardag och för Trelleborgs Allehanda innebär det möjligheter. Vår största konkurrent om läsarnas tid är sociala medier. Vår största tillgång är vår trovärdighet och att vi i våra digitala kanaler samlar tusentals människor med intresse för lokalsamhället.

Det tog ett tag innan den stora massan upptäckte vår satsning. En titt i backspegeln och vi ser att det tog fem veckor, sen refererade dåvarande högste politikern i Trelleborg – kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin – till TA Live i en debattartikel. Det var ett första bevis på genomslagskraften.

I samband med höstens problem med otjänligt vatten i delar av kommunen blev TA Live en naturlig nyhetskanal för massorna. Vi fick mängder med frågor och vi kunde kraftsamla flera reportrar som arbetade hårt med att snabbt söka och ge svar. Fler fick upp ögonen för vår nya kanal.

TA Live är en blandning av lättsamheter, snabba nyheter och diskussionsforum. Ibland kan ett inlägg handla om recept på blomkålssoppa, en annan gång – som i veckan – blir det diskussion om politiker får ha mössa på under ett kommunfullmäktigemöte. Trivialiteter för en del, viktigt för andra. TA Live lever sitt eget liv, det mesta hänger på er. För att travestera Forrest Gump: TA Live är som en chokladask, man vet aldrig vad man får.

Ibland får vi frågor som enbart berör frågeställaren, men där frågeställaren förväntar sig ett svar. I stället för att publicera frågan och störa flödet ställer vi krav på mejladress eller telefonnummer så att vi kan ta direktkontakt. Kravet ökar även möjligheten för att diskussionen är fri från personpåhopp och att språket är vårdat. Vi eftersträvar debatt, men samtalstonen ska vara vänligare än den vi ser i sociala medier. Det tror jag att alla är betjänta av.

De senaste veckorna har jag träffat många unga och hungriga journalister som söker sommarjobb hos oss. När jag visar dem TA Live blir de genast nyfikna och vill veta mer. ”Vad kul!” ”Vilket bra sätt att komma nära läsarna!”.

Precis så.

Om ett par veckor gästas vi av representanter från en annan mediekoncern. Detta efter att jag fått ett mejl: ”Vi är nyfikna på era erfarenheter av den spännande satsningen med TA Live. Kan vi få komma på ett studiebesök hos er och få veta mer.”

Vi delar självklart med oss av vad vi har dragit för lärdomar. Men framför allt är det ert engagemang och vad ni tycker som är det viktigaste. Just nu är det många av er som hänger med oss i vår dagliga rapportering.

Hur det blir framöver vet vi inte. Vi vet bara att vi måste följa med i utvecklingen för att fylla era behov. Bara så kan vi bli bättre, bara så är vi betydelsefulla.

Aktuellt

Veckans

Nyhet

Fastlagsbullen kommer från Trelleborg hävdade måltidsforskaren Richard Tellström och berättade om det rika Söderslätt som för hundra år sedan flödade i mjölk och honung. Ja men allt gott kommer väl från Trelleborg?

Glada tillrop

Alla behöver uppmuntran, så även vi. Därför var det så fint när en av våra reportrar fick ett spontant hejarop från en läsare: ”Tack för allt fantastiskt arbete ni gör med TA Live och rapporteringen i dessa tider. Jag är supernöjd med ert arbete och tycker ni verkligen ska ha beröm för det.”

Stöd

Ni läste kanske uppropet i veckan till stöd för den fria journalistiken i Ukraina, undertecknad av chefredaktörer från flera svenska tidningar, som i våra digitala kanaler även var översatt till ukrainska och ryska.

Gota Media, koncernen som Trelleborgs Allehanda tillhör, ger en gåva på 100 000 kronor till Reportrar utan gränser som bland annat anskaffar skyddsutrustning, satellittelefoner och annan teknisk utrustning till ukrainska journalister.

Vi vet inte vad dessa stöd ger, men det känns verkligen bra att agera på alla sätt vi kan.

Annons
Annons
Annons
Annons