Annons

Inte säkert att det handlar om mässlingen – provsvar väntas i eftermiddag

Region Skåne varnade de som besökt badhuset i Trelleborg att de kunde vara smittade av mässlingen. Men ännu har man inte fått bekräftat att det verkligen rör sig om en mässlingsmitta.
Publicerad 23 oktober 2018

En person som misstänks ha drabbats av mässlingen ska ha besökt Trelleborgs badhus såväl lördagen den 13 som måndagen den 15 oktober.

Region Skåne gick därför, via Trelleborg Sim, ut med ett informationsbrev till de badhusgäster som kan ha varit där de aktuella tiderna.

Annons

I brevet konstateras att ”en person som besökt simhallen i Trelleborg inom ramen för lektioner givna vid Trelleborg Sim har insjuknat i mässlingsjukdom.”

Åtgärden vidtogs eftersom mässlingen är ett mycket smittsamt, luftburet virus. Region Skånes smittskyddsenhet, Smittskydd Skåne, ville göra badhusbesökarna extra observanta på eventuella symptom.

Nyheten fick snabbt stor spridning och Smittskydd Skåne ska ha fått ta emot många samtal från såväl media som personer som är oroliga för att ha smittats.

Men på tisdagsförmiddagen säger biträdande smittskyddsläkare Marianne Alanko Blomé att det inte är säkert att personen som besökte badhuset i Trelleborg är smittad av mässlingen. Definitivt provsvar väntas först på tisdagseftermiddagen.

– Det fallet är ett misstänkt sekundärfall. Det är inte slutgiltigt verifierat. Vi väntar besked från folkhälsomyndigheten i dag. Vi vill gärna invänta det beskedet, säger hon, och fortsätter:

– Visar det sig att det var ett falskalarm har vi ändå verkat inom de rutiner vi har. Men det kanske inte blev helt klart att det inte var slutgiltigt verifierat.

Den person som misstänks vara smittad och som besökte badhuset hittade Smittskydd Skåne genom en smittspårning som gjordes efter att en person i Malmö insjuknat.

– Ja, det handlar om smittspårning kring ett verifierat mässlingsfall som påvisades i Malmö för drygt två veckor sedan. Och det är den smittspårningen som har fört oss till simhallen i Trelleborg. Allt det här handlar om rutinåtgärder, säger Marianne Alanko Blomé.

Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons