Annons

Arvodeshöjningarna – detta har hänt

Först förslag och beslut – sedan stoppades en del av höjningen. Här kommer en genomgång av arvodeshistorien i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 28 december 2022 • Uppdaterad 5 april 2023
Arvodeshistorien.
Arvodeshistorien.Foto: Tomas Nyberg, Klara Thörn

8 december: TA avslöjar att arvodet till kommunstyrelsens ordförande, Ann Kajson Carlqvist (M), höjs från 71 500 till 89 375 kronor i månaden 2023. En höjning med 25 procent. Dessutom ska hennes arvode höjas ytterligare år 2024, för att ligga i nivå med kommundirektörens lön, i dag 125 000 kronor per månad. Även en rad andra politikerarvoden höjs kraftigt, som arvoden till nämndsordföranden och oppositionsråden.

Reaktionerna låter inte vänta på sig. På Facebook, i TA live och på TA:s insändarsidor vädrar medborgarna sitt missnöje. Man menar att arvodeshöjningarna är tondöva och nonchalanta. ”Extremt dålig taktkänsla att göra detta i en tid när alla satsningar i kommunen pausas, samtidigt som många dödliga går på knäna rent ekonomiskt pga kraftigt ökade levnadskostnader”, skriver signaturen Styrbjörn.

Annons

Statsvetaren Erik Wångmar uttalar sig mycket kritisk till pengaregnet över Trelleborgspolitikerna. Och TA:s jämförelse med andra liknande kommuner visar att Trelleborgs arvoden ligger högt.

19 december: Efter en lång debatt klubbar kommunfullmäktige igenom höjningarna. Centerpartiet yrkar som enda parti avslag och vill frysa arvodesnivåerna på 2022 års nivå. Vänsterpartiet yrkar på återremiss. Isac Rubin (M) väljer att gå emot partilinjen med en retorisk fråga från talarstolen: ”Vad fan håller vi på med?”

Nyheten sprids i media som Sveriges radio, Dagens nyheter och sociala medier. I SVT förklarar Ann Kajson Carlqvist att hon varit felavlönad tidigare.

Det visar sig att en viss förvirring råder kring vad som egentligen är beslutat när det kommer till de föreslagna höjningarna för 2024. Fullmäktiges ordförande Ulf Bingsgård (L) menar att det är klubbat och klart att Ann Kajson Carlqvist ska få 125 000 kronor 2024, men arvodesberedningens ordförande Venzel Rosqvist (M) håller inte med.

Missnöjet visar sig finnas hos fler moderater än Isac Rubin. Gunilla Thysell, ersättare i den kultur- och fritidsnämnd som tillträder vid årsskiftet, säger att hon kommer att skänka sitt arvode till Kvinnojouren. Och missnöjet bland medborgarna växer sig större. På Facebook bildades den 19 december en grupp för att samla kritiken och protesterna på ett ställe.

23 december: Anderslövsbon Jessica Gren bestämmer sig för att på kort varsel arrangera en demonstration mot höjningarna. Under fredagen tar hon med sig ett plakat till Rådhustorget i Trelleborg. Cirka tjugo personer ansluter sig.

28 december: Kommunalråd Ann Kajson Carlqvist (M) skriver i ett brev till TA att höjningen för 2024 stoppas, men höjningen för 2023 ligger fast. ”Vi har tagit till oss av kritiken”, säger hon.

30 december: En vecka efter den första demonstrationen hålls en ny på Rådhustorget. Denna gång kommer det många fler deltagare, runt 400 stycken. Över 200 personer skriver upp sig på listor för att bilda en protestförening. Och en ny demonstration planeras. Efter nyår kommenterar Ann Kajson Carlqvist de fortsatta protesterna: ”Vad ska jag säga om det? Det är väl bra om man engagerar sig”, säger hon och förklarar att hon inte kommer att ändra sig ytterligare.

7 januari: Ett stormöte arrangeras där massöverklaganden planeras och dessutom demonstrationer varje lördag. ”Sittande politiker har eliminerat allt förtroende. Enda återstående utgång ser jag som avgång”, säger Jessica Gren.

Socialdemokraterna, som lade ner rösterna om höjda arvodena i kommunfullmäktige föreslår i en motion att sänka ersättningarna till styret. Arvodena till oppositionen, där S själva ingår, föreslås dock vara oförändrade.

Annons

13 januari: Ann Kajson Carlqvist meddelar att hela ärendet med de kritiserade arvodeshöjningarna för Trelleborgs politiker kommer att tas om. Eftersom det kan ha förelegat jäv väljer styret att upphäva beslutet från den 19 december och börja om från början, med en ny arvodesberedning. Men om det blir några sänkningar av arvodena vill man inte avslöja.

30 januari: Det kritiserade beslutet om höjda politikerarvoden rivs upp under kommunfullmäktigemötet. Inför mötet samlas flera hundra trelleborgare i en demonstration utanför Parken.

15 februari: TA kan avslöja att styret, som egentligen lovat hålla sig borta från den nya arvodesprocessen, i hemlighet arbetat fram ett eget dokument med nivåer på arvoden som sedan spridits vidare till ledamöter i arvodesberedningen. Styret kallar det för ”internt diskussionsunderlag” och att de ”bara suttit och räknat”.

17 februari: När den nya arvodesberedningen ska fatta beslut lägger styrets representanter ett motförslag mot ordförande Sven Lindkvist (S). Styrets förslag vinner voteringen och efteråt haglar beskyllningarna från båda sidor om att motståndarna försöker sko sig själva.

23 februari: TA avslöjar att de fyra kommunalråden Ann Kajson Carlqvist (M), Mathias Andersson (SD), Erik Lundström (KD) och Henrik Silfverstolpe (L) i mejl till Sven Lindkvist (S) ställt krav på nivån på vissa av styrets arvoden, trots löften om att de ska hålla sig borta från frågan.

27 februari: Kommunfullmäktige fattar ett nytt beslut om reviderade politikerarvoden. De flesta arvoden sänks jämfört med beslutet i december men totalt sett blir det ändå en höjning med cirka 10 procent jämfört med förra mandatperioden. Beslutet överklagas senare.

4 april: Förvaltningsrätten konstaterar i en dom att det förelåg jäv i beslutet den 19 december och upphäver beslutet. Domen har dock ingen praktiska betydelse eftersom fullmäktige själv upphävt det.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons