Annons
Ledare

Slutet på Rubins politiska karriär

Det var i det kommande valet Mikael Rubins förtroende skulle prövas. Nu blir en utpressningsaffär för ett misstänkt försök till sexköp slutet för den politiska karriären.
Ledare • Publicerad 3 februari 2022 • Uppdaterad 4 februari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Mikael Rubin.
Mikael Rubin.Foto: Peter Ottosson

Trelleborgs Allehandas avslöjande att Mikael Rubin (M) betalat en utpressare efter ett påstått försök till sexköp, omkullkastar direkt hans möjligheter att fortsätta som kommunalråd i Trelleborg. Rubin hävdar att skärmdumparna som använts emot honom är förfalskningar men att han ändå har betalat för att undkomma utpressaren.

Mikael Rubin har själv dragit slutsatsen att han inte kan fortsätta med politiken. På Trelleborgs Allehandas fråga om han sitter kvar som kommunalråd svarar Rubin: ”Jag tror inte att jag gör det. Jag tror att jag får sluta, men det får jag ta med mitt parti.”

Annons

Det är den enda rimliga slutsatsen att dra. Att kommunalrådet betalat utpressarna innan han vände sig till polisen är i sig allvarligt, alldeles oavsett omständigheterna.

I hög politisk ställning eller som hög tjänsteman är just en av farorna att man kan utsättas för utpressning av olika slag. Det är bland annat därför alla med bankkonton får svara på de där frågorna om man innehar någon utsatt politisk position. Det kan, som i detta fall, handla om att en utpressare vill ha privata utbetalningar. Men det kan också handla om krav på tjänster eller anställningar som politiker eller högre tjänstemän är ansvariga för.

Det enda rådet som går att ge till makthavare är att direkt slå larm om man utsätts för utpressning i någon form. Att börja ge efter, att börja betala gör en bara sårbarare. Det är en lärdom för alla på den här typen av positioner, att alltid vid utpressningssituationer gå direkt till rätt instans med saken: egna säkerhetsansvariga och polisen.

För Trelleborgs kommun betyder detta att en ny politisk ledning måste tillsättas för att klara det praktiska styret. Dessutom har den högste tjänstemannen, kommundirektör Fredrik Geijer, sedan tidigare aviserat sin avgång i sommar. I en tid med en kommun där många utvecklingssteg tas kan det vara känsligt. Det ökar bördan och kraven på dem som blir kvar och på efterträdarna på de två tyngsta posterna. Moderaterna har ingen självklar efterträdare i dagsläget.

Tanken var att Mikael Rubins politiska gärning skulle prövas i höstens val. Den politiska uppgörelsen mellan Moderaterna och Kristdemokraterna, med det största partiet Sverigedemokraterna som stöd, var det som satte tonen när Mikael Rubin tillträdde som kommunalråd. Rubin har varit kontroversiell som person, men har också drivit på en del hårda beslut och krav på effektiviseringar i olika delar av kommunverksamheten. Förmodligen är det i detta arbete som Rubin satt mest omedelbart avtryck i den kommunala organisationen.

Till det yttre har det handlat mycket om Trelleborgs framtid med sjöstad, ringväg och fängelse – frågor som följer med oavsett vem som tar över kommunalrådsposten nu och vem som får fortsätta nästa år. I det senare har väljarna en hel del att säga till om – så som det är tänkt att vara.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons