Annons
Ledare

Petter Birgersson: Hård miljö för politiker ett skäl till bra arvoden

Hot och skadegörelse drabbade Trelleborgs kommunalråd Ann Kajson Carlqvist i helgen. Det är alltid oacceptabelt – men visar att offentligheten har ett pris som faktiskt måste avspeglas i arvodet.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 januari 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Ann Kajson Carlqvist
Ann Kajson CarlqvistFoto: Tomas Nyberg

Debatten om arvodeshöjningarna i Trelleborg var het för något år sedan. Det var den med rätta, då de föreslagna höjningarna var alldeles för drastiska – från 71 500 kronor 2022 i månaden, via 89375 kronor i månaden 2023, till 125 000 kronor i månaden 2024. Förslaget kom dessutom en tid när det var ekonomiskt svårt för många. Även ledarsidan kritiserade de höga arvodena och snart fattades nya beslut i fullmäktige.

Det var starka protester och heta känslor. Och det är tillåtet. För politiker är allmänhetens representanter och deras arvoden finansieras av skattebetalarna. Hårda ord i sig är inte farliga. De är en del av demokratin. Det får och ska politiker och andra offentliga personer tåla.

Annons

Ibland tar politiker själva, liksom ledarskribenter eller andra debattörer, i lite väl bra. Precis som i boxning har somliga mer glaskäke än andra, vilket inte hindrar dem från att smälla till andras käkar desto hårdare. Då får man också förstå att representanter för den så kallade allmänheten ibland uttrycker drastiskt när de reagerar på något de finner dumt.

Men det är bara okej så länge det handlar om sakfrågor och inte person eller familj. Och gränsen går definitivt vid hot, skadegörelse och fysiska attacker. Tyvärr håller sig inte alla inom de gränserna. Kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist har ytterligare en färsk erfarenhet av det, då hennes bil i helgen utsattes för skadegörelse och hon fick ta emot ett hotbrev, vilket TA rapporterar på nyhetsplats.

Alla – ja, nästan då – begriper att det är utanför allt som är acceptabelt. Polisen får utreda ärendet efter bästa förmåga.

Men detta är också en påminnelse om att det finns en förklaring till att nivån på arvodena för de ytterst ansvariga politikerna är högt – för ett riksdagsarvode är en bra ersättning. Det formella ansvaret är omfattande och kravet på tillgänglighet är stort. Medierna kan vara hårt granskande och ibland kan det upplevas orättvist att fokus ligger på det som anses fel. Till det kommer trycket från anställda i kommunen och från allmänheten.

Och även om hot och skadegörelse inte borde vara en faktor, så är det något man måste vara beredd på ingår i uppdraget. Det går då inte heller att undkomma att det personliga priset också avspeglas i arvodet.

Annons
Annons
Annons
Annons