Annons
Ystad

Ulf Borgström skyldig till försök till mordbrand: ”Övertygande bevisning”

Gryningspyromanen Ulf Borgström är skyldig till försök till mordbrand i Köping förra året. Han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan tingsrätten fastställer påföljden när rättegången avslutas och domen faller.
Västerås • Publicerad 7 juni 2018
Ulf Borgström
Ulf BorgströmFoto: Bass Nilsson

Det meddelade Västmanlands tingsrätt på torsdagen.

Tingsrätten skriver i protokollet att den funnit ”övertygande bevisning” för att Ulf Borgström försökte sätta eld på socialförvaltningen i Köping i december förra året. Rätten anser därmed att Gryningspyromanen är skyldig till försök till mordbrand, men inte grov mordbrand som han står åtalad för.

Annons

Rätten tycker också att åklagarens bevisning är övertygande när det gäller åtalspunkterna om grovt barnpornografibrott, grovt hot mot tjänsteman, brott mot knivlagen, stöld och ett av de båda fallen av ringa narkotikabrott.

Dessa ställningstaganden ligger till grund för att Gryningspyromanen nu ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att fastställa om han ska dömas till vård eller fängelse.

När det gäller åtalet om grov mordbrand mot ett kulturhus i Arboga på midsommardagen förra året tar tingsrätten inte ställning till det i beslutet. Något som pekar på att han frias från den anklagelsen när domen kommer.

Ulf Borgström har nekat och i stort sett tigit sig igenom rättegången som avslutades i måndags. Han kan överklaga besluten i skuldfrågan.

Ulf Borgström som suttit häktad i fem månader fortsätter att sitta inlåst.

När den rättspsykiatriska undersökningen är genomförd återupptas rättegågen, troligen i mitten av juli. Sedan kommer den slutliga domen där rätten tar ställning till samtliga åtalspunkter och beslutar om påföljd.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons