Annons
Ystad

Stopp i tågtrafiken – hundratals passagerare fick evakueras

Det var totalstopp i tågtrafiken mellan Malmö och Skurup på grund av en nedriven kontaktledning under fredagseftermiddagen. Kringliggande hållplatser blev också drabbade, och ersättningsbussar sattes in i begränsad mån för att frakta alla passagerare. Trafiken kom igång först under lördagsmorgonen igen.
Skåne • Publicerad 2 augusti 2019 • Uppdaterad 3 augusti 2019

Det omfattande tågstoppet under fredagen berodde på en nedriven kontaktledning någonstans mellan Skurup och Svedala. Sedan klockan två på fredagseftermiddagen var det totalstopp i trafiken mellan Malmö och Ystad.

Skånetrafiken satte in ersättningsbussar i den mån de kunde, men det var i begränsad omfattning.

Annons

För att undvika att tåg skulle fastna på vägen har under eftermiddagen fick man även ställa in andra tåg och ersätta med bussar, till exempel till och från Trelleborg.

En passagerare ombord på tåget beskrev att ett mötande tåg hade ett okänt föremål på taket som fastnat i kontaktledningen. Detta föremål ramlade sedan ned på det tåg passageraren befann sig på.

Föremålet krossade rutan till lokförarens fönster. Kontaktledningen revs ned helt.

Passagerarna på tåget blev evakuerade till bussar efter två timmars väntan i tåget. De fick promenera på tågspåret som teknikerna hade säkrat från ström.

– Stämningen är lätt kaotisk, det är fullt av rörelse på tåget, sa tågresenären till YA under fredagseftermiddagen.

Tekniker fanns under fredagen på plats för att laga den nerrivna kontaktledningen. Men tågen var inställda hela kvällen samt natten till lördagen.

Till slut, vid klockan fem på lördagsmorgonen, meddelade Trafikverket att tågtrafiken mellan Malmö och Ystad återigen var igång.

Busschauffören Samuelo Sadaka hittade tåget efter 40 minuters letande – ingen visste var exakt tåget befann sig, berättade han.
Busschauffören Samuelo Sadaka hittade tåget efter 40 minuters letande – ingen visste var exakt tåget befann sig, berättade han.Foto: Stina Zinsmeister
Nedriven kontaktledning.
Nedriven kontaktledning.Foto: Stina Zinsmeister
Lokförarens krossade fönsterruta.
Lokförarens krossade fönsterruta.Foto: Stina Zinsmeister
En av de evakuerade var artisten Lars Danielsson. Han skulle spela på jazzfestivalen i Ystad på fredagskvällen klockan 23.00 och hoppades hinna i tid.
En av de evakuerade var artisten Lars Danielsson. Han skulle spela på jazzfestivalen i Ystad på fredagskvällen klockan 23.00 och hoppades hinna i tid.Foto: Stina Zinsmeister

Evakuerade passagerare på spåret.
Evakuerade passagerare på spåret.Foto: Stina Zinsmeister
Tekniker på plats säkrade spåret innan de lät resenärerna bestiga det.
Tekniker på plats säkrade spåret innan de lät resenärerna bestiga det.Foto: Stina Zinsmeister
Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons