Ystad

Polisen varnar för falska poliser – särskilt aktiva just nu

Skåne Artikeln publicerades
Polisen varnar för falska poliser.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Polisen varnar för falska poliser.

Polisen går ut med en varning för falska poliser. Bedragare som utger sig för att vara poliser kontaktar äldre personer för att lura dem på pengar. Just nu är bedragarna aktiva i bland annat Ystad och Trelleborg.

Den senaste tiden har många äldre utsatts för bedrägerier av falska poliser. Bedragarna uppger att de arbetar för Polismyndigheten när de kontaktar sina offer. De påstår att de arbetar med en utredning och därför behöver tillgång till den äldre personens bankkort. Den falska polisen vill därför komma hem till sitt offer och hämta kortet.

Vid andra tillfällen påstår de falska poliserna att de ringer för att meddela att en nära anhörig skadats och ligger på sjukhus. Bedragaren säger därefter att han behöver tillgång till personens bankkort, inklusive kod. Den bedräglige polisen erbjuder sig också att förvara smycken åt sitt offer. Den falska poliserna åker därefter hem till den äldre och hämtar kort, kod och smycken.

Dylika bedrägerier förekommer över hela södra Skåne, men enligt polisen är bedragarna just nu särskilt aktiva.

Brottsrubriceringen är bedrägeri samt föregivande av allmän ställning.

Polisen tipsar om hur man ska tänka om man blir kontaktad av någon som utger sig för att vara polis:

  • Polisen, banken eller någon annan seriös aktör skulle ALDRIG åka ut till en målsägare för att hämta in bank- och kreditkort.
  • I alla kontakter på telefon och mejl, säkerställ att den du har kontakt med är den som individen utger sig för att vara.
  • Släpp ALDRIG in någon över tröskeln som du inte vet vem det är. Ring tillbaka och kontrollera den institution eller det företag som individen påstår sig komma ifrån.

Polisen uppmanar även anhöriga till äldre att vara vaksamma. Som anhörig kan man hjälpa genom att råda äldre släktingar att bara ha en mindre summa pengar på konton kopplade till bankkort.