Annons
Ystad

Polisen efter massamtal från oroliga skåningar: ”Sälungarna är inte övergivna – låt dem vara!”

Polisen översköljs just nu av samtal från oroliga människor som tycker sig se övergivna sälungar längs den skånska kusten.
Sälungarna är dock inte övergivna och polisen informerar nu allmänheten om att det blir värre om folk blandar sig i sälarnas angelägenheter.
Skåne • Publicerad 7 juli 2019

– Sälungarna är inte övergivna. Deras mammor och pappor är ute och fiskar och ibland kan det dröja flera dagar innan de kommer tillbaka. Men ungarna klarar sig bra på stranden, säger Evelina Olsson på polisens ledningscentral.

Polisen har gått ut med en allmän uppmaning på sin hemsida.

Annons

Flest sälungar har noterats längs västkusten, men uppmaningen gäller även syd- och östkusten. Anledningen till polisens uppmaning är dels att informera en orolig allmänhet om hur det ligger till, dels för att det förekommit fall där människor blandat sig i på ett för sälungen direkt hälsovådligt sätt.

– Vi har fått uppgifter om fall där människor försökt lägga tillbaka sälungarna i vattnet. Då blir det direkt farligt, eftersom sälungarna inte är simkunniga, säger Evelina Olsson.

– Vi har förståelse för att folk är oroliga och för att de vill gå nära och titta på söta sälungar, men man bör hålla sig minst 100 meter ifrån dem, annars vågar inte sälmamman och sälpappan att komma fram till sälkuten, säger Evelina Olsson.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons