Annons
Ystad

Lång kö till magnetkamera i Ystad: ”Dåligt att inte få information om att vända sig till andra sjukhus”

Christer Persson får vänta minst 13 veckor på en tid för en undersökning med magnetkamera på lasarettet i Ystad. Efter tips om att vända sig till Trelleborg fick han en tid på några dagar.
– Det borde finnas information på kallelsen från röntgen om att man kan vända sig till andra sjukhus som kanske har kortare kö, säger han.
Nu lovar verksamhetschefen bättre information till patienterna.
Ystad • Publicerad 12 november 2018
Christer Persson skulle få vänta 13 veckor på en tid för undersökning med magnetkamera i Ystad. I Trelleborg tog det några dagar.
Christer Persson skulle få vänta 13 veckor på en tid för undersökning med magnetkamera i Ystad. I Trelleborg tog det några dagar.Foto: Carina Viberg

66-årige Christer Persson i Ystad fick ont i ryggen och vände sig till sin vårdcentral. Där konstaterades att en röntgen var nödvändig och en remiss skickades till lasarettet i Ystad för en magnetkameraundersökning, en Magnetisk resonanstomografi (MR).

I september droppade papperen in från röntgen i Ystad. Där stod att han var placerad på en väntelista och att väntetiden var mer än 13 veckor.

Annons

– Jag ringde min vårdcentral och fick tips om att vända mig till Trelleborg där det inte var så lång kö. Jag ringde dit en fredag och fick tid onsdagen därpå, säger Christer Persson.

Men han blev sjuk och fick avboka. Det var dock inga problem att få en ny tid.

– Jag ringde den 8 november och kunde få en tid redan dagen därpå. Jag kunde inte då och fick istället en tid den 13 november.

Christer Persson förstår inte varför patienter ska behöva vänta så länge på en undersökning på ett sjukhus, när det finns ledig tid på andra sjukhus inom Region Skåne.

– Det är dumt att det inte finns ett samarbete mellan sjukhusen så man kan få reda på var det är lättast att få en tid.

Utan röntgen får han vänta på en diagnos och därmed eventuell behandling.

– Det är nu jag har ont och behöver en röntgen, inte om flera månader, säger Christer Persson.

Den korta väntetiden i Trelleborg förvånar Per Åkeson som är verksamhetschef för diagnostik inom Kryh, där sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Hässleholm ingår.

– Väntetiden för en undersökning med magnetkamera ligger i stort på 13 veckor för alla sjukhusen i Region Skåne. Det är väldigt ont om tider på alla sjukhusen och Ystad är långt ifrån värst, säger han.

Trots att Ystad nyligen fått ytterligare en magnetkamera räcker det inte till.

I början av september fick lasarettet i Ystad ytterligare en magnetkamera. Men det räcker inte för att korta köerna.
I början av september fick lasarettet i Ystad ytterligare en magnetkamera. Men det räcker inte för att korta köerna.Foto: Carl Johan Engvall
Annons

Brist på röntgensjuksköterskor, magnetkameror och ekonomiska resurser är orsaken till den långa väntetiden, enligt Per Åkeson.

En gång i månaden stämmer sjukhusen inom Region Skåne av hur det ser ut med väntetiderna till undersökning med magnetkamera. Något mer samarbete än så tror Per Åkeson inte går att göra i dag.

– Däremot ska vi ändra på bekräftelserna vi skickar hem till patienterna. Där ska informeras om att de kan vända sig till de andra sjukhusen för att se om där finns tid.

Går det att vända sig till privata aktörer för att få en undersökning med magnetkamera?

– Man kan vända sig till Ellenbogen i Malmö. De har ett avtal med Region Skåne, säger Per Åkeson.

Carina VibergSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons