Annons
Ystad

Kraftiga vindbyar hela söndagsdygnet – ”Man får ta det försiktigt”

Kraftiga vindar viner i sydöstra Skåne under söndagsdygnet. Trots att det inte utfärdats en officiell varning ännu, vill meteorologerna uppmärksamma de problem som kan uppkomma på grund av vindbyarna.
Sydöstra Skåne • Publicerad 8 december 2019
Foto: (ÖB)

Söndagen bjuder på kraftiga vindar redan från tidig morgon, upp till 15 sekundmeters vindbyar är att vänta under söndagsdygnet. Särskilt Ystad är drabbat av de kraftiga vindbyarna.

SMHI har utfärdat en kulingvarning för farvatten, men ingen officiell varning för sydöstra Skåne på landnivå. Trots det vill de uppmärksamma att vindbyarna kan bli problematiska under dagen.

Annons

– Vindbyarna är upp på varningsnivå, men ändå inte riktigt. Även om det är kraftiga vindar ska de täcka ett större område, och det ska innefatta mer än bara precis vid kustlinjen, annars utfärdar vi inte en varning, förklarar meteorolog Sofia Söderholm på SMHI.

Vinden kan dessutom tillta de närmsta timmarna och det kan bli riktigt blåsigt under dagen, särskilt lokalt. SMHI vill därför slå ett slag för att man bör vara uppmärksam då man vistas utomhus.

– Det kan bli problem för höga fordon vid kustbandet. Grenar kan knäckas och möjligtvis kan träd fällas också. Det är svårt att säga specifikt då det är lokala avvikelser, men man ska generellt vara uppmärksam och ta det försiktigt.

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons