Annons
Ystad

Kvinna räddad av badande i Löderup

En kvinna och hennes pappa räddades av badande på söndagen vid Löderups strandbad. Båda har förts till sjukhus. Pappans skador är livshotande. Polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård samt räddningshelikopter från Sjöräddningen larmades till platsen vid 14-tiden.
Löderups strandbad • Publicerad 15 juli 2018

Jonsson

När polis och räddningsenheter kom fram vid 14.30-tiden, visade det sig att en person har blivit hjälpt ur vattnet av allmänhet och en annan person anträffats under vattenytan.

Mannen och kvinnan fördes med ambulans till sjukhuset i Ystad.
Mannen och kvinnan fördes med ambulans till sjukhuset i Ystad.Foto: Erik Jonsson
Annons

Eric Hagman låg vid stranden när han hörde en äldre kvinna skrika från havet. Han rusade i och med hjälp av några andra badande fick de upp kvinnan.

– Jag är rätt chockad men jag såg att hon gick själv med någons stöd, säger han.

Polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och en räddningshelikopter från Sjöräddningen larmades till Löderups strandbad.
Polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och en räddningshelikopter från Sjöräddningen larmades till Löderups strandbad.Foto: Erik Jonsson

Enligt polisen har både fadern, som är i 85-årsåldern, och dennes dotter förts till sjukhus med ambulans. Det finns inte fler skadade. Enligt region Skåne är mannens skador livshotande.

Strömmarna i havet var på söndagen starka.

– Enligt folk här blir det väldigt strömt här vid vissa vindar, konstaterar räddningsledaren Magnus Fogelberg.

Olyckan inträffade på söndagseftermiddagen, nedanför Löderups camping, då den äldre mannen och hans dotter var ute och badade.

Polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och en räddningshelikopter från Sjöräddningen larmades till Löderups strandbad.
Polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och en räddningshelikopter från Sjöräddningen larmades till Löderups strandbad.Foto: Torun Börtz

Personer på stranden förstod att allt inte stod rätt till när de hörde kvinnan ropa på hjälp.

– Tre personer gick ut i vattnet när de hörde att hon ropade på hjälp.

De lyckades få in kvinnan till stranden, men mannen hade försvunnit under vattenytan.

Magnus Fogelberg berättar hur en kille som var ute och surfade fick syn på den äldre mannen och lyckades få upp honom på surfingbrädan.

Annons

Tillsammans med ytterligare fyra personer fick han in brädan med mannen till land.

Samtidigt kom räddningstjänstens första enhet fram till platsen och kunde börja ge hjärt- och lungräddning.

– Mannen var medvetslös och hade ingen puls när han kom i land, konstaterar Magnus Fogelberg.

Både den 85-årige pappan och dottern fördes med ambulans till sjukhuset i Ystad.

Magnus Fogelberg berättar att den äldre mannen och hans dotter tillhör en familj som är återkommande gäster på campingen.

– De är långliggare och alla känner varandra väldigt väl här. Vissa här är väldigt tagna nu, konstaterar han.

Magnus Fogelberg har talat med samtliga personer som var inblandade i räddningsaktionen, alla utom killen med surfingbrädan.

– Men han gjorde en heroisk insats.

Rickard Lundqvist på polisens ledningscentral vill rikta beröm till de människor som aktivt hade del i att hjälpa mannen och kvinnan.

– Det var ett mycket rådigt ingripande från människor på plats, säger han.

Annons

I samband med det professionella räddningsarbetet samlades många nyfikna runt händelseplatsen och många filmade och/eller fotograferade med sina mobiltelefoner.

Noterbart var också att barn och ungdomar, i sällskap med vuxna, stod nära inpå händelseplatsen och tittade.

Polisen avvisade ett flertal personer samt ställde upp polisfordon för att ge räddningspersonal handlingsutrymme och för att freda den skadade mannens integritet.

Efter hand skapades utrymme nog för att räddningspersonalen skulle kunna arbeta ostört.

Urban NilmanderSkicka e-post
Torun BörtzSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons