Annons
Ystad

Dramatiskt väder att vänta – risk för storm på söndag: ”Ingen höjdare”

Helgen bjuder på ett dramatiskt väder. På söndag väntas stormvindar och piskande regn. Värst blir det i Skåne.
Sydöstra Skåne • Publicerad 7 februari 2020 • Uppdaterad 8 februari 2020
Ösregn och stormbyar väntas i helgen
Ösregn och stormbyar väntas i helgenFoto: Gerry Broome

Redan på lördag kväll börjar vindarna tillta och söndagen börjar blåsig. De hårda vindarna ökar sedan uppåt dagen och på kvällen väntas vindarna nå stormstyrka i byarna. Samtidigt blir det en hel del regn.

– Det är ingen höjdare. Åtminstone inte om man vill vara utomhus, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Annons

Förklaringen är ett kraftigt lågtryck som meteorologerna haft ögonen på i flera dagar.

– Vi har följt utvecklingen hela veckan. Prognoserna just nu visar att vindarna blir något svagare än vi trodde hittills, men vi kan inte vara säkra. Det kan också bli tvärt om.

Det kan alltså bli värre än ni tror?

– Ja, det kan det absolut. Så som lågtrycket är placerat kan vindstyrkan både gå upp och ner. Prognoserna just nu visar 25-26 sekundmeter i vindbyarna, men det finns all anledning att följa utvecklingen. Under dagen lägger vi sannolikt upp en risk för stökigt väder. Först på lördagen bedömer vi om vi ska lägga ut en varning.

Vintern har hittills upplevts som ganska blåsig och nederbördsrik.

– Men hittills under säsongen har vi inte haft någon storm. Vi har denna vinter inte varit närmare en storm än vi är nu.

Om vindarna blir så kraftiga som prognoserna visar är rådet inför söndagsdygnet är att surra fast lösa föremål och ta det lugnt i trafiken.

– Kanske man också bör hålla koll på kollektivtrafiken i fall avgångar eventuellt påverkas.

De hårda vindarna håller i sig under natten mot måndagen.

– Vädret lugnar sig något, men även måndagen kommer att upplevas som väldigt blåsig.

Annons

Senare på fredagen uppdaterade SMHI prognosen för helgens väderläge och la upp en risk för stormbyar på sin hemsida, vilket innebär vindstyrka på minst 25 sekundmeter. SMHI understryker att prognosen är osäker. Om den blir säkrare kommer man att ersätta risken för storm med en varning för storm.

UPPDATERING: SMHI har utfärdat en klass 1 varning för hårda vindbyar från och med söndag eftermiddag. Lokalt kan vi även få byvindar upp mot stormstyrka, 25 m/s.

Här saknas innehåll

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons