Nyheter

Yrkesprogram slopas på Sundsgymnasiet

När elever söker till Sundsgymnasiet nästa höst kommer teoretiska utbildningar att vara det enda alternativet. Alla yrkesprogram tas bort. – Vi vill satsa på program som ger högskolekompetens, säger M-nämndens ordförande Carina Larsson (M).
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

I gymnasiets programutbud för 2011/2012 finns det flera förändringar jämfört med i fjor.

– Vi har ställt oss frågan: Vad är vi duktiga på i dag? Och så har vi agerat därefter, säger Carina Larsson.

Tidigare har vård- och omsorgsutbildningen lagts ner. Nu avskaffar kommunen även medieprogrammet och barn- och fritidsutbildningen. Enligt Carina Larsson saknar det förstnämnda underlag i riksdagens nyklubbade gymnasiereform som kräver en tydligare skiljelinje mellan teoretiska och praktiska utbildningar. I år var intresset för programmen så lågt att skolan inte bildade några nya klasser.

– De hade väldigt få sökande. Som vi ser det blir inte heller eleverna på barn- och fritidsprogrammet tillräckligt anställningsbara. Vill man utbilda sig med den inriktningen får man ta sig till Malmö, Trelleborg eller andra orter, säger Carina Larsson.

Inom idrottsgymnasiet tas friidrottsinriktningen bort, även det på grund av för få sökande. Istället för att kunna välja en ekonomisk profil på samhällsprogrammet ska elever till nästa år kunna söka till ett renodlat ekonomiprogram. Nytt blir också skapandet av en humanistisk utbildning med fokus på språk.

– Det märks att humanistiska ämnen är trendigt just nu och vi tror att det är många som kommer att söka dit, säger Carina Larsson.

Hon utesluter inte att förändringarna kan kräva nyrekrytering av personal.

– Det är klart att det kan bli så att det anställs personal med annan kompetens. Men exakt hur det blir vet jag inte än, säger hon.

På Lärarförbundet i Vellinge ser man bekymrat på nedläggningen av de praktiska utbildningarna.

– Lärarna är oroliga och känner att de hänger lite grann i luften, säger ordförande Lisbet Lundin.

– Medieutbildningen ska till viss del integreras i samhällsprogrammet men man frågar sig om den kompetens man har räcker till, vissa har börjat skrivit in sig på nya kurser.

– Det finns också personal som redan har sagt upp sig eftersom de inte vet vad som kommer att hända.

Sundsgymnasiets biträdande platschef Cecilia Swärd vill inte uttala sig i frågan utan hänvisar till platschef Gert Åkesson. Han har inte gått att nå för kommentarer.

INTERNAL INTERNAL
Anders Norrman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.