Annons
Nyheter

Vill hjälpa fler "komma ut"

"En homosexuell har inte automatiskt mer gemensamt med homosexuella än med dem som är hetero. Vi lever inte i en glamourös värld där alla har samma intressen". Det säger Alexandra Malmberg, författare och sedan några år öppet lesbisk.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2008
Alexandra Malmberg är aktuell författare med boken "Är du med i gaymet". Hon hoppas boken kan ge tips åt den som vill "komma ut". Bild: Ola Isaksson
Alexandra Malmberg är aktuell författare med boken "Är du med i gaymet". Hon hoppas boken kan ge tips åt den som vill "komma ut". Bild: Ola IsakssonFoto: 

Är du med i gaymet? Det är namnet på Alexandra Malmbergs och Manuela Gaetanis nyutgivna bok. Båda har rötter i Vellinge.

- Det är den boken jag själv saknade då jag insåg att jag var attraherad av tjejer. Man behöver någon att jämföra sig med, säger Alexandra Malmberg.

Annons

Under hela sin skoltid kom hon aldrig i kontakt med någon jämnårig som öppet gick ut med att hon eller han inte följde "heteronormen". Att då själv berätta om sin sexuella läggning tog emot.

Dessutom säger Alexandra Malmberg att det var minst lika svårt att själv acceptera hur det låg till. - Det var ju inte det jag hade tänkt mig. Jag hade ju levt i 18 år med en bild av hur livet skulle vara, plötsligt ändrade jag den, säger hon.

Men för henne var det enklare än för många andra att berätta för familjen.

- Min pappa är homosexuell så släkten och familjen tycker inte det är konstigt. Men för många andra kan det vara svårare, och jag tycker inte att man ska känna sig feg om man tar tid på sig att gå ut med det. Man måste känna sig redo, säger Alexandra Malmberg.

Är du med i gaymet? innehåller flera "komma-ut-tips". Men den vänder sig också mot alla andra som är nyfikna på och vill vet mer om HBT - homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Ett trettiotal personer har intervjuats om hur de gick med i "gaymet". - Vi valde att göra boken i pocketformat så att så många som möjligt har råd och möjlighet att köpa den. Många skolor använder den redan som undervisningsmaterial.

På de sista sidorna finns en liten ordlista över bra ord att känna till.

- Det finns fortfarande en del som när de hör HBT tänker på TBC. De tror att man pratar om någon sjukdom.

Samtidigt tycker Alexandra Malmberg inte att det är så viktigt vad man kallar olika sexuella läggningar.

- Ibland kan det kännas som att gayrörelsen lever i en sluten värld. En värld som är mer fördomsfull än heterovärlden. Det finns många förutfattade meningar om hur lesbiska och bögar ska vara. Passar man inte in i den bilden kan det bli svårt att accepteras.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons