Nyheter

Vellinges kulturskola blir klar till 2012

Vellinge musikskola byggs ut till en kommunal kulturskola i anslutning till Sundsgymnasiet. Mediahuset och Studion, den så kallade Svarta lådan, binds ihop med en ny byggnad. Därmed skapas också en konserthall med plats för 250 personer.
Nyheter • Publicerad 21 november 2010
Foto: Ingemar D Kristiansen

Om två år ska den nya skolan stå klar. Totalt kostar bygget 10,5 miljoner kronor.

Enligt M-nämndens ordförande Carina Larsson (M) kan den nya kulturskolan ta betydligt fler elever än de 650 som musikskolan har idag.

– En fördel är att vi också kan erbjuda ett bredare utbud, säger Carina Larsson. Utöver musik vill ungdomar syssla med dans och teater. Andra är intresserade av att spela in film eller jobba med bild och form. Allt det skapas det utrymme för.

Även om kulturskolans lokaler blir ett jättelyft för estetiska programmets elever är det tänkt att skolan inte ska vara så bunden till terminer som dagens musikskola.

Med en ny scen och plats för 250 personer kan lokalerna även användas till konferenser, konserter och annat som passar utanför skoltid eller på loven. Därmed skapas det större forum som Vellinge saknat.

Ett annat skäl till att skapa en kulturskola är att musikskolans nuvarande lokaler vid Almgården är slitna och omoderna.

– När kulturhuset är klart är tanken att vi ska riva den gamla musikskolan och ­istället bygga ett antal trygghetslägenheter där, tillägger Carina Larsson.

Spaden sätts i marken nästa år. Och 2012 invigs den nya kulturskolan om allt går enligt planerna.

INTERNAL INTERNAL
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.