Nyheter

Vellinges äldre vill bo i hyresrätter

Bygg fler hyresrätter på Skanörs vångar! Det är så framtidens äldre vill bo, menar Moderata Seniorer som nu ställer krav på kommunen.
Nyheter • Publicerad 2 april 2008
Få vill bygga hyresrätter eftersom det är enklare att överlåta driften till en bostadsrättsförening, menar Lars-Ingvar Ljungman.
Få vill bygga hyresrätter eftersom det är enklare att överlåta driften till en bostadsrättsförening, menar Lars-Ingvar Ljungman.Foto: 

Bakgrunden är en enkät som har gått ut till kommunens 65-plussare där hälften av de som svarat hellre vill hyra än äga.

- Man vill slippa ta hand om alla problem. Blir det stopp i toan vill man enkelt kunna ringa en vaktmästare som är där på studs, säger Gunilla Björck som är ordförande i Moderata Seniorer.

Att det är Skanör och Falsterbo som lockar råder det ingen tvekan om, nio av tio som svarat har ett boende där högst upp på önskelistan.

- Den här undersökningen får ju vi ta som en signal, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman och lovar att man ska se över fördelningen av bostadstyper på Skanörs vångar en gång till.

Moderata Seniorer hoppas på en tredubbling av antalet planerade hyresrätter.

- I enkäten ser man ju att det finns nästan 40 personer som skulle flytta direkt om möjligheten fanns, säger Ann-Marie Gellstrup från Moderata Seniorer.

I sitt förslag till kommunen vill de att 120 av de 400 nya bostäderna ska bli hyresrätter och att 80 av dem ska öronmärkas för gamla människor som binder sig att sälja sina villor till permanentboende, helst unga familjer. Vilket är viktigt för en kommun där hälften av invånarna är "seniorer".

- Vi är tillbaka i samma läge som kommunen var i på sjuttiotalet. Då löste man det på liknande sätt, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Jonas Lindgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.