Nyheter

Vellingeprofiler på biblioteket

Fyra Vellingeprofiler har tagit sig ur Vellinge kommuns arkiv och tagit plats på skärmar på Vellinge bibliotek. Sedan i torsdags är utställningen om de fyra profilerna på plats.
Nyheter • Publicerad 27 november 2007

– Utställningen ingick som en del i "arkivens dag" den 10 november, och nu har jag flyttat den till biblioteket, säger kommunarkivarie Karin Löfgren som ställt samman utställningen.

Den kanske mest kända profilen på skärmarna är fotografen Mathilda Månsson, ursprungligen från Kämpinge, som under lång tid hade fotoateljé i Vellinge och Skanör. Hon var både porträttfotograf och skildrade samhället med tidstypiska bilder. På utställningen finns också prästen Ernst Frostin, som skrev böcker om kyrkor och Oxie härads historia, Hugo Jönsson, politiker och vd i Vellinge elektricitetsverk, samt Tea Grönvold, lärarinna på Skanörs skola. Tea Grönvold gjorde en stor insats med hjälpverksamhet för barn under andra världskriget. Hon flyttade sedermera till Norge där hon dog ung.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.