Vellingeborna nöjda med livet
Invånarna är också nöjda med kommunens verksamheter och med det inflytande man har på den.
Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån gjort bland 620 kommuninvånare i Vellinge. För två år sedan gjordes samma undersökning, och Vellinge uppnådde ungefär samma resultat då.
– Det är trevligt att konstatera att invånarna är fortsatt nöjda, men eftersom vi låg bra till redan 20005 hade vi hoppats att vi skulle ligga ännu bättre den här gången, säger kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (m).
Vellinge och 88 andra kommuner har varit med i undersökningen, och Vellinge placerar sig långt över genomsnittet. Indexet över hur nöjda Vellingeborna är över att leva och bo i kommunen ligger på 78, jämfört med genomsnittet 64.
Områden som invånarna är särskilt nöjda med är miljön, tryggheten och möjligheten till fritidsaktiviteter. Det man är minst nöjd med är bostadssituationen.
– Det finns det anledning att fundera över. Många är oroliga över att inte kunna få tag i lämpliga bostäder, särskilt när man blir lite äldre, säger Lars-Ingvar Ljungman.
När det gäller de kommunala verksamheterna är Vellingeborna mest nöjda med miljöarbetet, gymnasieskolan och renhållningen. Minst nöjd är man med stödet för utsatta personer, gator och vägar samt fritid och kultur.
Jämfört med andra kommuner är invånarna betydligt mer nöjd med skolan i Vellinge än på andra ställen. Betydligt sämre betyg jämfört med andra kommuner får Vellinges räddningstjänst. – Vi tror det beror på att det inte finns någon ambulans i kommunen mer än under sommaren. Men vi hoppas att det ska lösa sig under den här mandatperioden, säger Lars-Ingvar Ljungman.
Resultaten av undersökningen presenterades på en presskonferens på måndagen. Vid presskonferensen togs även frågan om Vellinges inställning till flyktingar upp.
– Vi ska diskutera det på vårt gruppmöte inför fullmäktige. Jag vill inte föregripa det, ni får svaret i morgon (läs tisdag), sa Lars-Ingvar Ljungman.
Sin egen inställning i frågan lyste dock tydligt igenom.
– Grundproblemet är att hela verksamheten är grovt underfinansierad, och staten bidrar inte som den ska. Vi vill ha en garanti för att vi inte behöver använda kommunala medel för mottagningen, får vi inte det ger vi oss inte in i det, säger Lars-Ingvar Ljungman.
Ljungman anser att systemet borde göras om så att flyktingarna bor i en kommun och arbetar i en annan.
– I dag kräver migrationsverket att kommunerna tar hela paketet, säger Lars-Ingvar L jungman.
Andreas Mårtensson
0410-545 25
andreas.martensson@trelleborgsallehanda.se