Nyheter

Vellingebo vann delseger i försäkringstvist

En Vellingebo har efter mer än två års kamp vunnit en delseger i en tvist mot sitt försäkringsbolag If. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) rekommenderar nu försäkringsbolaget att reglera den skada som mannen drabbats av.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2003

- Det här har varit väldigt irriterande och tagit mycket tid, säger Vellingebon till Allehanda. Tvisten började när mannen spelade innebandy i Malmö och blev tacklad av en annan spelare. Vid kollisionen drabbades Vellingebon av en korsbandsskada i ena knät. Mannen fördes till Malmö allmänna sjukhus där skadan konstaterades. I sjukjournalen skrev läkaren: "knäskadan uppkom i samband med innebandyspel, knät vreds till". Och det var här problemen började för Vellingebon. För när han vände sig till If ville de inte betala ut några försäkringspengar trots att mannen hade en olycksfallsförsäkring. I sitt brev till ARN förklarar försäkringsbolaget att det inte framgår av sjukjournalen att Vellingebons knäskada har sin uppkomst i någon yttre händelse eller påverkan. Därmed uppfylls inte försäkringsvillkoret för olycksfallskada, menade If. Olycksfalls- och sjukförsäkringsnämnden, försäkringsbranschens nämnd för överprövning av försäkringsärenden, uttalade sig också i fallet och menade att If hade rätt i sin bedömning. Mannen vände sig för att få rätt till ARN och bifogade också ett intyg från den innebandyspelare som tacklat honom om hur skadan uppkom. Och i sin granskning av ärendet finner nämnden ingen anledning att betvivla Vellingebons uppgifter. Därför menar ARN att försäkringsvillkoret uppfylls och rekommenderar If att reglera mannens skada. I dag har Vellingebon fått ersättning av försäkringsbolaget för sina utlägg i samband med skadan. Han ska också genomgå en ny undersökning för att ta reda på om han kommer att få en invaliditetsersättning. Trots framgången i ARN är han kritisk mot sitt försäkringsbolag. - Orkar du inte kämpa har du inte chans mot försäkringsbolagen, sammanfattar han sin kamp för att få rätt. Han uppmanar nu alla som hamnar i liknande situationer att inte ge upp och att vara noga när de väljer försäkring och försäkringsbolag.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.