Nyheter

Vellinge svängde "under piskan"

"Men det var ju alltså under piskan." Så uttalar sig Vellinges borgmästare Göran Holm inför en reporter med dold mikrofon om kommunens omsvängning i flyktingfrågan i november förra året.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2010

VELLINGE. Efter att i 25 år ha sagt nej till att skriva avtal om flyktingmottagning svängde Vellinge kommun sent förra hösten. Kommunfullmäktige sade ja till att ta emot fem–åtta ensamkommande flyktingbarn. Beslutet togs efter en stormig debatt både i Vellinge och resten av landet om det boende för flyktingbarn som på Malmös uppdrag startats i Vellinge och väckt starka känslor bland en del av kommuninvånarna.

För SVT:s Uppdrag Granskning ger moderatpolitikern Göran Holm två olika versioner om vad som låg bakom omsvängningen. Inför öppen kamera säger han att det var ett väldigt lätt beslut att fatta, eftersom kommunen får full ekonomisk kompensation från staten.

Inför dold mikrofon i anslutning till ett slutet moderatmöte i Falsterbo i februari i år uttrycker han sig annorlunda:

– Hade vi inte skrivit på ett avtal om att ta emot tre till fem flyktingbarn så hade vi fått en lagstiftning som hade sagt att vi skulle ta emot 30 till 50, säger Holm där.

En förutsättning för att Vellinge ska ta emot ensamkommande flyktingbarn är att man hittar familjehem till dem. Att ta emot andra asylsökande är inte aktuellt, enligt Holm.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.